Извадени 71 кг боклуци от стомаха на крава

Една от причините много крави да завършват на ченгела е т.н чуждо тяло попаднало в организма ú, то неминуемо нанася поражения за животното и обикновено краят е фатален за него.
Хората са най-големите замърсители на природата. Дори и да има място за отпадъци, те не си правят труда да ги занесат до там.
Такъв беше нашия манталитет доскоро.
Ясно е, че се развиваме и все повече хора ползват кошчетата за боклук.

Преди много години бяхме на посещение в Гърция. Домакинът – истински гръцки селянин, на изпроводяк ни даде една торба с храна за из път. Накрая обаче не забрави да ни покаже една празна торбичка и ни каза в нея да изхвърлим отпадъците. Така че, хвърляйки безразборно отпадъците по къра, ние причиняваме най-голямото зло на кравите – смърт от чуждо тяло попаднало в организма ú .

В Индия обаче нещата са неконтролируеми по отношение отпадъците.
По много улици има купчини от пластмасови изделия. Кравите по улиците са още повече. Според някои статистики, над пет милиона са нестопанствените говеда, които се разхождат свободно, защото са свещени животни. Очертава се двоен проблем за Индия – замърсяване и безстопанствен добитък.
През февруари, ветеринарни лекари са извадили 71 килограма пластмаса, пирони и други боклуци от стомаха на бременна крава. За съжаление, както животното, така и теленцето й са починали. Тази крава е спасена след пътен инцидент в края на февруари.  При четиричасова операция, ветеринарите откриват пирони, пластмаса, мраморни отломки и други боклуци в стомаха на кравата. Те са направили опит за преждевременно раждане
– “Телето нямаше достатъчно място да расте в корема на майка си, защото тези 71кг боклуци бяха заели голяма част от него. За съжаление и телето и майката умряха”.

Освен пластмасовите отпадъци, голям „бич” за живота на кравите са парчета тел, сезал, парчета стъкло и много други отпадъци.
Така че, излизайки в полето или планината, спомнете се какво е казва нашия грък – вземете си празна торбичка за отпадъците.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here