Справедливо мляко

0

С марка “Fair Milk” /честно, справедливо мляко/ производителите на мляко поеха отговорността и бъдещето си в свои ръце. Чрез закупуване на “Fair Milk” от обществото, производителите на мляко получават цена, покриваща разходите. Инициативата “Справедливо мляко” вече съществува в няколко европейски държави.

7-ма международна конференция за “Справедливо мляко”
в  Люксембург

Какво написа в тази връзка Сиета ван Кеимпема, президент на EMB до фермерите на борда:

Уважаеми млекопроизводители, скъпи заинтересовани страни, скъпи партньори на Fair Milk,

Бихме искали да посветим целия бюлетин през юни на един от най-необикновените проекти на EMB: Fair Milk /честно, справедливо мляко/.
Това е най-добрия пример и живо доказателство, че справедливите цени на млякото могат да бъдат реалност – цел, за която EMB силно се застъпва в цяла Европа.
Данните от проучване, което ще бъде публикувано скоро, показват, че средният доход на мениджърите на ферми и семейния труд в млечния сектор в ЕС е доста под минималната работна заплата.
Фактът, че броя на фермите, които излизат от бизнес, бързо нараства, е пряка последица от тази сурова реалност.

Изправени пред тази ситуация, пионерите на Fair Milk преди повече от десетилетие решиха да вземат нещата в свои ръце и сами започнаха да продават част от производството на мляко.

Fair Milk е единствената европейска марка, която се управлява от самите производители на млечни продукти.

Постоянно се учудвам как различните проекти на Fair Milk, както и хората, които ги движат, са нараснали през годините. Днес, те не само са един от крайъгълните камъни в политическата работа на EMB, но и пряко помагат за постигането на цялостна устойчивост във фермите.
В крайна сметка Fair Milk допринася за икономическата устойчивост, тъй като печалбите от всеки литър продадено мляко, всъщност се прехвърлят на участващите млекопроизводители. Това означава, че те получават справедлива цена и могат да осигурят дългосрочно оцеляване на фермите си.
В допълнение, Fair Milk също насърчава съживяването на прекия контакт между фермери и потребители.

В допълнение, Fair Milk също играе огромна пряка роля в нашите лобистки усилия, тъй като това е просто най-добрият пример, че производството на мляко и за покриване на разходите, е много възможно, а не просто мечта…

Бих искала да използвам тази възможност, за да благодаря изрично на производителите на млечни продукти Fair Milk и да ги поздравя за невероятната им работа. Благодарение на вас и вашите усилия, този проект се радва на толкова голям успех в толкова много страни. Също така генерира вяра и надежда за жизнеспособно бъдеще сред младите млекопроизводители. Нека продължим с това и да продължим да надграждаме върху допълнителното политическо и икономическо овластяване на този важен проект!

 Сиета ван Кеимпема,
президент на Европейски млечен борд –  EMB

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here