Закон за защита на качеството на сиренето

Проблемът сирене – решението е много  лесно

От години проблемът сирене, мине не мине някои месец излиза на преден план. Има по някоя глоба, ожесточени срещи на страните, следва затишие и повторение на „упражнението” сирене. Проблемът е, че има нещо в наредбите, което не дава яснота по темата.

Започва се, че сирене у нас се прави от мляко с всякакво качество на състава. Прави се и от мляко, което не отговаря на някои изисквания.Съдържанието на сухо мляко също е разрешено до 20%. Ама в едните магазини можело в другите не можело. Следва новата „мода” в сиренето – голямото водно съдържание.
И това не е решено с Наредбите.

Тогава на кого да се сърдим. Има производители, които искат да произвеждат сирене само от сурово мляко. Нормално е те да не са конкурентно способни на другите, които използват сухо мляко или увеличено количество вода.

В крайна сметка има двама потърпевши – това са консуматорите, които въобще не знаят за какво става дума. Те харесват сиренето визуално на рафта или картинката на опаковката, бъркат джоба и плащат. Следващият път сменят картинката, ако не им харесало сиренето.

Следващите са млекопроизводителите. Те не могат да се борят с водата, сухите млека и другите заместители. Те са на земята, още като сложат апарата на кравата.

Третите са, за които вече казахме млекопреработателите, които искат да работят на 100% с мляко. След известно съпротивление от тяхна страна и те минават към лагера на законното производство на сирене с по-ниско качество, но на същите цени .


Всъщност това е проблем не сама нас. И тогава влиза в сила „мечката играе според тоягата”. Проблемът се решава от Закона.

Новото законодателство, относно сиренето, трябва да създаде официална дефиниция за „естествено сирене“, за да гарантира, че потребителите са напълно информирани при закупуването на сирене.

Терминът „естествено сирене“ се използва в историята за идентифициране на сирена, направени директно от мляко и за разграничаване на тези продукти от преработени сирена. Той описва сирене, което се прави от мляко, към което могат да се добавят само сол, ензими и ароматизанти. Това е резултат от ферментацията на млякото чрез добавяне на стартерна култура.

 Някои примери за естествени сирена са:
Сирене чедър
– Ш
вейцарско сирене
Фета сирене
Крема сирене
Сирене Хаварти
– С
ирене Пармезан
Сирене Gruyere
Струнно сирене

Този Закон, ще служи не само на потребителите, а би подпомогнал и трудолюбивите семейни фермери и би помогнал на млечната индустрия в Уисконсин да продължи да изгражда светло бъдеще.

източник:christianpost

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here