Период между отелване – 480-500 дни. Възможно ли е

Един от най-важните въпроси в говедовъдството, е времето между отелванията.

Преди години най-важното беше, кравите да се заплодят възможно най-бързо след отелването и този период да е максимум до 400 дни.
Разбира се, всяко действие в управлението на фермата е предизвикано от икономическите условия в момента. Именно те, в момента диктуват как да управляваме заплождането.

Колко дни да бъде този период, 400 или 500?

Преди известно време избухна голям спор при определяне критериите за обвързаната подкрепа при млечното направление.
От Министерството направиха  разработка – теле на година.

Такава задача не са поставяли и от ЦК на БКП по време на социализма. Всичко това предизвика спор, дебат на високо ниво по този въпрос. Това беше може би и най-хубавото и занапред трябва да се работи така. Екипът на проф. Кръстанов твърдо излезе с публикация, с данни от голяма извадка от резултатите на наши ферми, където периодът между отелванията е над 446 дни.

Плодовитостта при кравите и Наредбите

Плодовитостта при кравите и Наредбите

В напредналите в млечното говедовъдство страни, все повече се говори за разширяване на лактацията. Тук може да забележете и играта на думи. Употребена е думата разширяване, а не удължаване. В Германия вече се провеждат беседи по този въпрос. Новата мода е, да се прожектира видео филм и след него да следват коментарите и въпросите.

По този начин, на визуално възприятие се избягват скучните постери с графики, таблици и др. подобни. Фермерите са хора на действието, те обичат да гледат животните как се движат, хранят или спят.

В началото на лекторията водещите ясно казват на присъстващите, че удължаване на лактацията не може да се осъществи „просто така“ и не е подходящо нито за всяка ферма, нито за всяка крава. 

Още за годините и плодовитостта при кравите

Още за годините и плодовитостта при кравите

Всичко започва от пресушаването. Целта трябва да бъде кравите да останат сухи за максимум 60 дни. По принцип, чисто икономически е най-добре кравите да се пресушават при 20 кг дневна млечност с адаптиран режим на хранене.  Въпреки тези базисни цифри, за всяко животно, трябва да се разглежда индивидуално.

И следват най-важните фактори за прилагане удължаване на лактацията до 500 дни.

Като цяло, това е добра плодовитост и еднородно стадо.
Производство на мляко: – 10% от стадото трябва да има повече от 50 кг мляко. Млечността над 200 лактационни дни трябва да бъде средно над 30 кг мляко. Дори да има големи граници между отделните животни, този млечен добив трябва да се постигне средно, за да се осеменяват кравите по-късно.
В момента при тези цифри излиза сметката.

Високото начално представяне е важно, но не означава автоматично, че ще продължава така до края на лактацията.
Колкото по-висока е ефективността на началното ниво в добро здраве, толкова по-добра е устойчивостта и напред. 

Хамбург  Дафни Велков

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here