Къде са съседите, къде сме ние: Гръцки млечни продукти – само от гръцко мляко

Обикновено нашите управляващи, когато се срещат с фермерите, започват да говорят, колко милиона са дадени, колко ще се дадат и колко са планирани за следващата година.
Фермерските уши отдавна свикнаха с тази песен и вече не им прави кой знае какво впечатление. Обществото също свикна и провъзгласи фермерите за най-привилегированите хора в тази държава. Оказа се обаче, че точно те нямат нито къщи за гости, нито карат яхти и хеликоптери.

Фермерското ухо би искало да слуша нещо, като изказването преди няколко дни на зам.-министъра на земеделието на Гърция – г-жа Фотини Арабатци.

Ето какво им казала тя:

Ние ще защитаваме гръцките продукти и ще се „борим” срещу незаконните елинизации – това е волята и на гръцкото правителство.

Гласувахме и активирахме – по-строгата рамка на санкциите, засилихме контролът, като съвсем скоро, след години, много години беше наложена най-голямата глоба на компания за използването на краве мляко при производството на Фета. Голямото търсене на гръцки продукти на външните пазари, създава историческа възможност, която няма да оставим неизползвана”.

Последвала е среща на министърката с жените-фермерки, които са на голяма почит при съседите.

Глобата, която бе наложена на една от големите компании за производство на млечни продукти е в рамката на 260 000 евро. А крайната мярка е спиране на дейността за шест или повече месеца.

В думата елинизация се крият всички вносни суровини – мляко, месо и др., използвани за производството на традиционните гръцки продукти.
За да има продукта гръцко име и да бъде на рафта с гръцкото знаме, той трябва да е направен от суровина получена в Гърция от гръцки животни и крайния производител да е в Гърция.

Колко е просто – суровината се произвежда от гръцките фермери, от техните гръцки животни, които се отглеждат на гръцката земя. Тази суровина се преработва от фабрика, която се намира в Гърция и е гръцка.

Към това, като се прибави добре обозначените продукти на щандовете, кои са гръцки и кои са от внос, остава национализмът, който слага в кошницата гръцкия продукт и плаща за местно производство на месните.

Не е много сложно за изпълнение , нали.
Само да има кой да го наложи …. просто е.

Govedovad.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here