Хранене на кравите през летните месеци

0
Храненето на крави през лятото се характеризира със своите особености, тъй като самата Майка Природа предоставя на животните полезни витамини и минерали. За да могат да използват напълно това, те трябва да бъдат пускани на добре поддържани пасища. Ако това не е възможно, трябва да добавите прясно нарязана трева към диетата им.


Лятото е неблагоприятен период за животните и особено за млечните крави, когато топлината и влажността могат да доведат до понижаване на  млекопроизводството и влошаване на тяхното здраве. Храненето на високопродуктивните животни през летните месеци е голямо предизвикателство и изисква особено внимание, за да се запази добрата продуктивност във фермата.

Не забравяйте, че храненето на пасищата е подходящо само за тези, които имат възможност да получават ежедневно голямо количество прясна трева, ако това не е възможно, тогава кравите трябва да бъдат изкуствено хранени.


Лятно хранене –
По време на средата на лактационния период енергията обикновено е ограничена като хранителна съставка в пасищната храна. Храненето, чрез прилагане на енергийни добавки през лятото може да бъде по-рентабилно, тъй като това ще спомогне за запазване количествата на добитото мляко, дори и в най-горещите летни дни.

Протеин – За повечето ферми, протеинът не би намалил продукцията, тъй като съдържанието на чист протеин в пасищата рядко надвишава 16%. Изискванията за средна лактация са 16% протеин.

Протеинът може да намали продукцията единствено когато кравите се хранят с ниско протеинова добавка, например, когато една крава се захранва с повече от 4 кг царевичен силаж на ден. Добавянето на протеинова добавка, независимо дали е необходима или не, зависи от средното съдържание на протеини в диетата на кравата, особено ако допълва голяма част от храната.

През летните месеци, с цел да запазим или увеличим млекопроизводството, е нужно да се дават добавки с по-ниско ниво протеин, тъй като от него се намалява продукцията при високи външни температури. Хранителни добавки богати на усвоим протеин в търбуха (RDP) или непротеинов азот няма да повлияят върху увеличението на продукцията. Намаляването на усвоимия протеин в търбуха и усвоимия протеин в червата (bypass протеина) подобрява обмяната на  аминокиселините и оползотворяването на енергията при лактиращи млечни крави, изложени на топлинен стрес. Последните проучвания показват, че дажбите не трябва да съдържат повече от 17% суров протеин с над 62% bypass протеин при горещо време. Отново, обаче, трябва да се формулират дажби за адекватен прием на протеини въз основа на количеството храна, която кравата действително консумира.

Минерали – Даването на минерални добавки през лятото зависи от хранителния режим на кравата и индивидуалните ѝ нужди. В сравнение с нуждите на кравите, царевичният силаж е много по-беден на Mg, Ca, P и Na. Ако повече от 3 кг царевичен силаж бива даван на кравите в средата или в края на лактацията, добавянето на минерални добавки е препоръчително, тъй като това е изгоден начин да се предпазите от възможни усложнения, които да имат негативни влияние върху организма на кравите (например метаболитни разстройства). С увеличаването на количеството царевичен силаж, с който се хранят кравите, трябва да се увеличават и минералните добавки.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here