Топлината намалява времето на лежане на млечните крави

Govedovad.com: Колкото вече да не ни се иска да пишем за топлината, но се налага защото горещините продължават. Определено, много малко ферми са готови да дадат отпор на горещините. В повечето се работи на принципа – каквото стане. В някои държави, имайки в предвид анализите и препоръките на експертите по отношение на горещините отдавна са започнали опити в това отношение. Целта е да се разбере, какво става с животните през горещите дни и съответно реагира адекватно за да се запази продуктивността им и другите фактори свързани с нея.

Извършени са изследвания от научни работници от Университетът в Гисен, да се установи как топлината влияе на продължителността на времето, прекарано в легнало и изправено положение, както и на производителността.   

В опита са били включени 500 крави, като от на 443 бр са обработени данните от изследването. Кравите са от породата Холщайн с 10 000 кг средна млечност и осигурени легла с постеля.

Движенията и покоя на кравите се отразява от сензори и се водят записи.  Средно кравите прекарват 11,7 часа в легнало положение. Имало е и разлики: колкото по-възрастни са кравите и колкото повече дни са изминали от лактацията, толкова времето за лежане е по-дълго.

 Високата производителност намалила  времето за лежане до 18 минути на ден. По време на най големите горещини,  кравите са лежали 45 минути по-малко на ден. Този ефект е бил особено очевиден в случай на висока производителност. Средно кравите с най-висока продукция стоят около 17 минути по-дълго от кравите с най-ниско дневно доене. Колкото по-голям е продукцията, толкова повече време кравите прекарват в хранене. С увеличаването на максималната външна температура дневната продължителност на стоенето се увеличава от 12,8 часа средно до 13,1 часа, при условие че дневният максимум е над 22,9 ° C.

Като извод: Сензорите са записали, че колкото по-дълго стоят кравите, толкова по-голям е добивът на мляко. 

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here