Какво е да имаш тризнаци

0

През последните седмици за трети път пишем за раждане на тризнаци. Сега искаме да ви предадем, какво чувства изпитала една фермерка по време на отелването на кравата Евита. Тя живее в Западна Австралия и още по-чудното в този случай е, че те са от породата Симентал.

Собствениците на сименталската крава – семейство Хард, са изключително развълнувани, че трите телетата се раждат  здрави. Това е голяма рядкост – един път на 700 000 раждания.

Фермерът  е следил отблизо бременността на Евита. Той е знаел и предварително, след проведено от ветеринарът сканиране, че ще бъдат поне две телета.
– “Забелязах следобеда малко затруднено дишане на кравата. Проверих я отново в полунощ, след това отново в 2:00 ч. И след това до 4 часа мехура и вече се беше спукал.

Израждането беше нещо по-различно от редовното отелване. Всичко, което усещах, бяха пет крака, но успях да ги подредя, намерих два задни крака и след това предният доста лесно. 12-годишната майка  роди две мъжки телета с тегло по 25 килограма и юница с тегло около 20 килограма. Майката бе много щастлива … Тя има само едно око, но облиза и трите – не знаеше кое да оближе първо. Тя е стара, но добра майка- допълва фермерът.

Още по-интересно емоционално бе изказването на съпругата, която също работи във фермата, то няма и другаде къде в тази част на Австралия.

“Беше толкова вълнуващо, беше просто невероятно.
Първото теле – мъжко, беше живо,  второто също. Накрая дойде и третото. Съпругът ми просто успя да ги извади с ръцете си. Беше просто невероятно.
Телетата  получаваха допълнително коластра от друга крава, за да им помогнем за изхранването. Но тази крава е толкова добра майка, много е развълнувана да има три бебета”.

Докторът на фермата допълва. Пълното сканиране  показа, че трябва да се очакват поне близнаци. Добрият климат и благосъстоянието на фермите в района по време на заплождането, вероятно са и причина за многоплодието. И в други ферми имаше доста близнаци.  Според моя опит от 15 години, това са първите тризнаци, родени живи“ –  каза той. Обикновено те не достигат до края на бременността и умират вътреутробно. Тройките са толкова редки,  че не зная дали плодовитостта ще завърши добре за телетата”.

Един от тризнаците, само на няколко часа, направи първите си стъпки.

От далечна Австралия: Димитър Станев

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here