Какво е да имаш тризнаци

През последните седмици за трети път пишем за раждане на тризнаци. Сега искаме да ви предадем, какво чувства изпитала една фермерка по време на отелването на кравата Евита. Тя живее в Западна Австралия и още по-чудното в този случай е, че те са от породата Симентал.

Собствениците на сименталската крава – семейство Хард, са изключително развълнувани, че трите телетата се раждат  здрави. Това е голяма рядкост – един път на 700 000 раждания.

Фермерът  е следил отблизо бременността на Евита. Той е знаел и предварително, след проведено от ветеринарът сканиране, че ще бъдат поне две телета.
– “Забелязах следобеда малко затруднено дишане на кравата. Проверих я отново в полунощ, след това отново в 2:00 ч. И след това до 4 часа мехура и вече се беше спукал.

Израждането беше нещо по-различно от редовното отелване. Всичко, което усещах, бяха пет крака, но успях да ги подредя, намерих два задни крака и след това предният доста лесно. 12-годишната майка  роди две мъжки телета с тегло по 25 килограма и юница с тегло около 20 килограма. Майката бе много щастлива … Тя има само едно око, но облиза и трите – не знаеше кое да оближе първо. Тя е стара, но добра майка- допълва фермерът.

Още по-интересно емоционално бе изказването на съпругата, която също работи във фермата, то няма и другаде къде в тази част на Австралия.

“Беше толкова вълнуващо, беше просто невероятно.
Първото теле – мъжко, беше живо,  второто също. Накрая дойде и третото. Съпругът ми просто успя да ги извади с ръцете си. Беше просто невероятно.
Телетата  получаваха допълнително коластра от друга крава, за да им помогнем за изхранването. Но тази крава е толкова добра майка, много е развълнувана да има три бебета”.

Докторът на фермата допълва. Пълното сканиране  показа, че трябва да се очакват поне близнаци. Добрият климат и благосъстоянието на фермите в района по време на заплождането, вероятно са и причина за многоплодието. И в други ферми имаше доста близнаци.  Според моя опит от 15 години, това са първите тризнаци, родени живи“ –  каза той. Обикновено те не достигат до края на бременността и умират вътреутробно. Тройките са толкова редки,  че не зная дали плодовитостта ще завърши добре за телетата”.

Един от тризнаците, само на няколко часа, направи първите си стъпки.

От далечна Австралия: Димитър Станев

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here