Въпросът за “тавана” на субсидиите не е решен

0

Преговорите за директните плащания на фермерите се възобновиха на 28 юни 2021 г. в Брюксел в Съвета на Agrifish. Дебатът бе интензивен, тъй като Европейският парламент и Европейската комисия вече не искат да дават земеделски субсидии от десетки милиони евро на една ферма.
Миналата година най-голямата ферма в Румъния, получи директни субсидии от над 10 милиона евро от Агенцията за плащания и намеса в земеделието (APIA).

В Румъния има 420 големи ферми и собствениците им се страхуват, че ще имат финансови проблеми, ако субсидиите в Брюксел бъдат ограничени.
Максимум 500 000 евро ще получат големите ферми в Румъния, но и от останалите страни членки на Европейския съюз, ако европейските служители приемат опцията, гласувана в Европейския парламент за ограничаване на субсидиите, подчертава Свободна Европа .

Парите, предлагани от APIA, всъщност са бюджетни средства от Брюксел. От 2023 г. обаче фермите ще  могат да получат максимум 500 000 евро.

Това е така, защото Европейският парламент реши, че държавите-членки трябва да прилагат таван до 500 000 EUR за директни плащания (европейски субсидии). Ограничението може да падне под 100 000 евро, ако страната като цяло не поеме подкрепата на дребните фермери. Таванът се увеличава до един милион евро само за сумите, отпуснати за инвестиционно финансиране.

Това ограничение се изисква от Европейския парламент, но също така и от Европейската комисия, по време на прилагането на новата реформа на Общата селскостопанска политика (ОСП), т.е. в периода 2023-2027.

“Що се отнася до доброволното ограничаване, Европейският парламент настоява, че инвестициите са с капацитет от един милион евро, а директните плащания са до 500 000 евро”, заяви за Свободна Европа министърът на земеделието Адриан Орос

Министърът на земеделието уточни, че Румъния отхвърля тази позиция на Европейския парламент. Инициативата трябва също да бъде одобрена със споразумение между Съвета на земеделските министри на държавите-членки, Европейската комисия и Европейския парламент. Засега не е постигнато споразумение за новата Обща селскостопанска политика.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here