“Cool-Calf”- хладни покривала

0

Немските експерти съветват своите фермери какво да правят при повишаване на температурите:

Първото нещо което може да се направи е  да се създаде изкуствена сянка или постави тента.

Когато летните горещини и силна слънчева светлина са много големи, къщичката –  иглу, трябва да се охлажда, ако е необходимо. Най-лесният начин да се постигне това е чрез нюанси на пластмасови обвивки.

Второто решение и сравнително лесно за изпълнение, и  е стена от сламени бали/за сенчеста страна/, това е решение срещу косо падащите слънчеви лъчи, а не директните и освен това изолира от вятъра ако има такъв.

Трето решение е  увеличаване на повърхността на отражение .  Това се прави с цел да се върнат обратно слънчевите лъчи като се отразяват от метални повърхности. В САЩ учените са   разработили покривала които  увеличават отражението на слънчевите лъчи почти десетократно. Системата ” Cool-Calf покривки” вече има  практическо приложение и в момента се тества в Тексас и Аризона . Около осем щатски долара (около седем евро) се очаква да струва покривката за клетка.

Ако не можете да разчитате да осигурите засенчване,  може да се направи  охлаждане с вода, като разпръсквача е така поставен, че да се гарантира суха постеля за телетата, защото мокрите легла не са препоръчителни за млади животни, дори в горещото време. За по-големи телета  слама за постеля  не е абсолютно необходима. При летни условия пясъчен слой осигурява приятна прохлада.

За да се проветри добре клетката може да се  повдигане с крик отзад и сложи една тухла  или кух бетон. Това значително подобрява циркулацията на въздуха. При проучвания във Вашингтонския  държавен университет са доказали ,че вътрешната температура остава така не само значително по-ниска от външната температура, но се създава и леко движение на въздуха  и  по-добро охлаждане директно на животното.

Много важно за топлинния баланс на телето е осигуряването на прясна вода. Още в първите дни след раждането животните трябва  винаги да имат  вода на разположение, за да се компенсират дефицита от изпотяване и дишане.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here