Уикенд: Ползи и рискове от кафето

В различните видове кафе има различно количество кофеин – колко точно?

От разкази знаем, че нашите дядовци са закусвали с попара – от вино, а някои от нас с попара от хляб, сирене, топла вода и масло.
Сега вече основната  ни закуска  е чаша кафе. Също, много от нас се хвалят, че на ден изпиват по 5-6 кафета. Сутрин, все по-често виждаме хора, които отиват на работа, да носят чашката с кафе.
В Атина нещата са още по напреднали. Сутрин почти няма човек, които да не носи чашка с капак в която има капучино. Италианците сутрин, преди работа, се спират пред някое кафене и пият на екс любимото си кафе, което като количество е много малко, но пък иначе е …. както се казва “лъжичката стой права в него”.
Още по-интересни са нашите българки. Отишли на екскурзия в чужбина и вместо да гледат история или да се запознаят с бита на съответния народ, първата им работа слизайки от автобуса за почивка е да търсят  от къде да си купят кафе. Същото правят и магазинерките на хилядите магазинчета в страната – застанали пред магазина, с цигара в уста и чаша кафе в ръка, чакат клиентите, които така и не идват.

Все пак, какво трябва да знаем за кафето. Според проучване от 2017 г., публикувано в British Medical Journal,

консумацията на кафе
е свързана повече с ползи за здравето,
отколкото с вреди.

Печеното кафе е сложна смес от 1000 биоактивни съединения, някои от които имат потенциални терапевтични антиоксидантни, противовъзпалителни или противоракови ефекти.

За много от нас кафето е неразделна част от ежедневната ни диета. Обикновено е първото нещо, което консумираме, когато се събудим, за да ни даде енергия. Кафето е растителен продукт без калории, захар и мазнини, като същевременно съдържа кофеин, фибри, антиоксиданти и минерали като калий, магнезий и желязо.

Има много видове кафе, от които можем да избираме и да им се наслаждаваме.
Ето някои от тях:
– Фрапе,
– Гръцко,
– Еспресо,
– Капучино,
– Нес кафе,
– Филтрирано,
– Френско ако искате и виенско, турско …

Като цяло кафето няма калории, но това, което добавя калории към него е количеството захар, което добавяме, количеството мляко или каквото и да решим да добавим за допълнителен вкус. В случай, че объръщаме внимание на теглото си, би било добре да не прекаляваме с тези допълнения към кафето.

Ползи от кафето

Независимо от хранителните си предимства, кафето е стимулант, за който е известно, че подобрява умствената яснота и бдителност, когато се използва в умерени количества.

Изследователите установяват, че пиенето на три до четири чаши кафе на ден води до :

  • Общата честота на рака е намалена с 18% (по-точно рак на простатата, рак на ендометриума, меланом, рак на устната кухина, левкемия, рак на кожата и рак на черния дроб)
  • Намален риск от смърт от коронарна болест на сърцето (ИБС) с 16%
  • Намален риск от метаболитен синдром с 9%
  • Намален риск от безалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD) с 28%
  • Намален риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания с 19%
  • Намален риск от смърт от инсулт с 30%
  • Намален риск от чернодробна цироза с 39%

В допълнение, редовната консумация на кафе е свързана с намален риск от депресия и когнитивни увреждания, като болестта на Алцхаймер. За разлика от това е доказано, че кофеиновото кафе намалява риска от болестта на Паркинсон независимо от всички други фактори, допринасящи за това.

Пиенето на кафе може да намали риска от сърдечна недостатъчност

Рискове при  консумацията на кафе

Въпреки, че изглежда има редица ползи за здравето, кафето може да има отрицателен ефект върху някои хора.

  • Според същото проучване рискът от фрактури на костите, се увеличава значително с всяка чаша кафе, която изпива по-възрастната жена. За сравнение, рискът при по-възрастните мъже изглежда намалява. Това подкопава някои от ранните доказателства, че кафето по своята същност е полезно за остеопороза, състояние, което засяга повече жените, отколкото мъжете.
  • Съществуват също така постоянни доказателства, че кафето може да увеличи рискът от увреждане на плода по време на бременност. В сравнение с бременните жени, които не пият кафе, тези, които пият повече от шест чаши на ден, имат повишен риск от спонтанен аборт, преждевременно раждане или ниско тегло на плода при раждане.
  • Междувременно е доказано, че нефилтрираното кафе повишава общите нива на холестерола, както и триглицеридите и липопротеините с ниска плътност. Използването на кафе от филътр може да помогне за намаляване на този риск.

В още по-широк диапазон кафето съдържа кофеин, мощен стимулант, който може да причини странични ефекти в случай на прекомерна употреба.

Като цяло хората, които пият повече от шест чаши на ден, са изложени на повишен риск:
– Диария, безсъние, главоболие, неравномерен сърдечен ритъм, гадене и повръщане, нервност и безпокойство, шум в ушите.

Ако консумирате големи количества кафе, помислете дали да не замените една или две чаши на ден с чай или обикновена вода. Въпреки, че може да отнеме известно време, за да преодолеете пристрастяването си, симптомите на отнемане са краткотрайни и отзвучават в рамките на няколко седмици.

Ако се наслаждавате на ароматна чаша кафе от време на време, но се борите с теглото си, не забравяйте да проверите хранителната информация, преди да направите поръчката си. Предпочитайте кафе без мазнини, т.е. без захар и добавете подсладител, който ви харесва.

Европейският орган за безопасност на храните препоръчва 400 мг на ден за безопасна консумация на кофеин, с изключение на бременни жени, при които се препоръчва да не се надвишават 200 мг на ден.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here