Производство на млечни продукти – възможно ли е

От няколко години непрекъснато ни агитират да имаме по-висока принадена стойност, да започнем да правим сирене, масло и още куп неща. Една такава „манифактура” струва най- малко на фермера 150 000 лева, две години докато направи тези 26 стъпки до „рая”, плюс отглеждането на животните.
Наистина е много трудно.
Които го е направил и работи по правилата, си е направо герой.

Някои си представят, че сиренето става така – Вземат млякото от нас фермерите, вадят му маслото, сипват с чували сухо мляко, палмова мазнина и вода, а вие си мислите, че ядете сирене и кашкавал.. Несериозно за фермерска мандра, гонеща качество. Но и при двата начина сиренето ще бъде готово. Следва реализацията.
Който не е ходил да преговаря по складове на едро и дребно, по магазини и хранителни заведения, бедна му е фантазията за какво става дума.

Определено знаем, че колкото и да ви плашим, българинът е упорит човек, ще тръгне с главата напред и ще пробие стената. 

Какви са правилата към които трябва да се стремим да изпълняваме изискванията  при сегашната ситуация на пазара.
Докладът е изнесен от беларуския специалист Юрий Власенко.
След като прочетете това, някои ще се амбицират и ще го направят, други пък ще се откажат навреме.

– Как да изградим обект за производство на сирене днес, който да произвежда продукт, който се търси на пазара?
Като начало преценете възможностите и характеристиките на пазарната ситуация.

Гъвкавост.
Потребителското търсене е колебливо. Хората искат едното или другото. И тази специфична характеристика на потребителската психология изисква производството да може да реагира – от време на време да променя асортимента. И технологичните възможности за това трябва да бъдат определени от самото начало.

Това разбиране за пазара, неговата дълбочина и най-важното – връзката между технологиите, инженерството и маркетинга. Всичко това е едно цяло.

Дълбока обработка.
До сиренето винаги има суроватка и трябва да се научите как да направите нещо от нея. Европейската компания Arla Foods Ingredients разделя суроватката на 82 фракции и получава много здравословни съставки, които продава за страхотни пари. За да печелите пари и от задълбочена обработка, трябва да помислите за това, да направите правилната техническа задача, да инвестирате правилните пари в проекта и в резултат да предложите на пазара уникален продукт.

Алтернативни продукти.
Несъмнено основата на производството на сирене е млякото. Но кой ни пречи да бъдем бизнесмени, да преминем през ръба и да си позволим да започнем да разработваме алтернативи без млечни продукти? Освен това не забравяйте за хората – има все повече и повече от тях, които са готови да консумират храни със специални свойства – ниско лактозна, безлактозна, нискомаслена. Важно е само те да са вкусни.
Трябва да сме готови да им предложим всичко това.

Така че изграждането на успешно производство на сирене, най-вероятно няма да се получи евтино и със сигурност – безмисленно.

Какво да правя?
Важно е от самото начало да си поставите ясни задачи и да определите инструментите, които ще ви позволят да ги решите успешно.

Провеждане на задълбочен анализ на пазара, тенденциите, конкурентите, потребителите, оценка на суровинната база. Всичко това трябва да бъде обсъдено конкретно, въз основа на първоначално избраните насоки. Наложително е да се сформира план за продажби в началния етап, защото ако оборудването за производство на двадесет килограмови блокове вече е поръчано и продавачите ги помолят да направят петстотинграмови блокове, ще бъде изненадващо.
И още нещо: мениджърите трябва да са страхотни професионалисти. Необходимо е да обучите персонал, да изпратите специалисти за стаж в чужбина, да поканите авторитетни експерти във вашата компания. Разходите за това винаги се изплащат многократно. Също така е необходимо да се включат като асистенти и консултанти хора, които са добре запознати със спецификата на целевите пазари, имат опит в тях.

Много е важно правилно да се определи времето на проекта. Така че ще са необходими около две години и половина, за да се създаде съзнателно производство на сирене от нулата.

Юрий Власенко

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here