Водата: Отговори с една дума

Как питейната вода влияе върху производителността на млечните крави?

Животът без вода не е възможен. Бозайниците могат да живеят много по-дълго без храна, отколкото без вода. Ако живият организъм остане без мазнина или протеин, той ще остане да живее. Ако загуби само една десета от съдържанието на вода, то той ще умре.

Задачи на водата:
– разтворител;

– транспортер на хранителни вещества и кислород към всички клетки на тялото;
– компонент на структурата на тялото;
– регулира телесната температура;
– овлажнява въздуха по време на дишането;
– предпазва жизненоважните органи;
– помага за превръщането на храната в енергия;
– премахва токсините и отпадъците от процесите в организма;

Нуждата на животните от питейна вода варира значително в зависимост от:
– животинският  вид;

– индивидуалните характеристики на животното;
– възраст и тегло на животното;
– естеството на храненето;
– съдържание на протеини и минерали в храната;
– продуктивността на животните;
– температура на околната среда;
– относителна влажност на въздуха;
– експлоатационни условия;
– метеорологични условия;

 • Правилното поене на животните е също толкова необходимо условие за живота им, колкото и правилното хранене. Ненавременното поене, намаляването му и лошото качество на водата значително намаляват продуктивността на кравите. Приемането на вода предизвиква верига от процеси в нервната система на животното, които определят нуждата на тялото от вода (утоляваща жажда);
 • Млякото е 90% вода, следователно, колко вода консумира животното, каква температура и колко енергия изразходва за затопляне на водата до телесната си температура, оказва огромно влияние върху продуктивността му;
 • Един млад организъм, поради по-интензивния метаболизъм, консумира много повече вода (изискването за вода е най-малко 10% от теглото на живото теле). Ето защо, естествено, липсата на вода вреди не само на растежа, но и на цялото развитие на младите животни. Липсата на вода, въпреки подходящото хранене, забавя растежа.
 • За производството на един литър мляко, една крава трябва да пие от 3 до 5 литра вода, което означава, че кравите произвеждащи много мляко, се нуждаят от много повече вода, отколкото кравите с ниска продуктивност. Наблюденията показват, че крава с добив на мляко от 12 кг пие 35-40 литра вода на ден, а с добив на мляко от 40 кг, 110-150 литра вода.
 • Водата е най-евтината храна. Свободният достъп до вода може да увеличи производителността на кравите с 7-8% без допълнителни разходи. Намаляването на потреблението на вода, например с една трета, намалява добива на мляко с около 25%.
 • Количеството питейна вода оказва съществено влияние върху естеството на храненето на животните. Сухите храни, концентрати и минерали изискват повече вода, сочните и воднистите – по-малко.
 • Лошото качество на питейната вода също ограничава консумацията от животното. Например, лошите органолептични свойства на водата (мътна, необичайна миризма и вкус) го лишават от способността да инициира активността на секреторния апарат на стомашно-чревния тракт и със силна жажда да предизвиква отрицателна физиологична реакция.
 • Кравите пият бързо: до 20 л / мин. Затова водоснабдяването на пиещата крава трябва да бъде възможно най-бързо и безшумно. При кравите най-благоприятният ефект върху процеса на храносмилане е поене, при поискване от 12 до 20 пъти на ден на малки порции.
 • Кравите са по-склонни да пият след хранене и доене.
 • Количеството и производителността на поилките трябва да се избират в съответствие с технологичните решения и да отговарят на всички нужди на животното: свободен достъп до вода по всяко време на денонощието, удобни местата и височина на инсталацията (височината на поилката е 80-100 см).
 • От голямо значение при поенето е температурата на водата. Не е желателно животните да пият студена вода (под 8–10° C). Оптимумът е температура на водата от +10 до + 16C. При тази температура животното консумира максимално количество вода и не изразходва допълнителна енергия за подгряване на водата до телесната температура и я изразходва за производството на мляко.
  Студената вода значително намалява потенциалните храни и следователно в никакъв случай не се препоръчва да се поят животни с много студена вода. Тогава животните пият по-малко, отколкото им е необходимо. Животното се охлажда от много студена вода, храносмилането е нарушено, появяват се колики и е възможен аборт при бременни животни.
  От твърде топла вода, животните стават по-глезени, забелязва се летаргия на чревната подвижност и запек. В допълнение, животните пият много топла вода неохотно, те не получават освежаващ ефект, особено при увеличено генериране на топлина в тялото. След отелването се препоръчва да се пие топла вода от родилките   (до 25 – 29 ° C)   и не се препоръчва да се дава студена вода до 5 дни след това.
 • Питейната вода трябва да бъде епидемично безопасна, безвредна по химичен състав и да има благоприятни органолептични свойства.
 • На животните може да бъде позволено да пият толкова вода, колкото искат. Те трябва да имат постоянен достъп до прясна вода.
 • Питейната вода трябва да бъде с високо качество.  Трябва да е чиста от продуктите на гниене, оборски тор, урина, остатъци от храна, паразити (неперкъснато почистване и дезинфекциране на резервоарите с постоянна вода).

Govedovad.com

 

 

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here