Величието на Българското родопско говедо

Променихме заглавието на материала в последния момент. Все пак на фона на тези прекрасни крави от БРГ породата, поне в заглавието трябва да има малко оптимизъм.. Първото ни заглавие бе –

Българското родопско говедо – ще спасили нашето говедовъдство.

Защо да го спаси, защото в момента нещата в говедовъдството не са никак добре икономически. Въпреки това, нашите фермери-говедовъди правят всичко възможно нещата им  да вървят напред. Ако употребим думата оцеляване, това означава, че те вече са се предали.

Посетихме фермата на г-н Кръстю Зайков от гр.Съединение. обл. Пловдив. Кръстю е позната фигура във фермерските среди. Всъщност с него се запознахме на един протест преди десетина години на една бензиностанция. След това заедно бяхме на друг протест пред входа на Димитровград. Едър, млад мъж. Усмихнат винаги, плътно зад другарите си когато се борят за правата си, активно участва в фермерските сбирки за квалификация на знанията и вземане на важни решения за отрасъла.

Заведени на пасището, където бяха изкарани кравите. Впечатление правеха, уж малките – както ги пише по учебниците, крави от Българското родопско говедо. Страхотни крави, в отлична кондиция, чисти, едва ли не миришещи на парфюм. Веднага направихме снимка и изпратихме на Ръководителката на Развъдната асоциация на БРГ – г-жа Жана Гаджева. Тя ни отговори веднага:
– „ Прекрасни крави, страхотна походка и визия. За съжаление сте заснели и една черношарена крава, която разваля гледката”.

Кръстю сподели: – Аз съм член на асоциацията от началото на годината. В началото бях, като в необрано лозе, контроли за млякото, сертификати, записи и др., преди няколко дни с г-жа Гаджева обсъдихме и случния план на стадото. Решихме да продължа работата с бик Левитан и следващата година ще направим промяна.

Тези 40 крави ги купих миналата година от един колега, който се пенсионира. Той е създавал стадото 20 години и човека плака като товарехме животните. Костадин Балчев се казва колегата, от гр. Твърдица. Даде ми много ценни съвети за отглеждането на кравите от тази порода.
Да не си помислите, че сефте гледам крави. Бях стигнал до 130 крави и 2 тона производство на мляко дневно. Тези родопчета имат по-други изисквания при отглеждането и храненето. Поемат по-малко фураж. Всичко при тях е по-лесно – и заплождането, и бременността и отелването.
Доенето също, за качеството няма да говорим.
Понеже в моя бизнес план влиза и производството на млечен продукт, млякото с такова качество ще е водещо.

Да ви кажа, сега като гледам животните и аз съм доволен. Нали виждате вимената. Колкото и да ви е чудно имам две крави, които дават по 29-30 кг мляко дневно. Мляко от 12-14 кг на ден е малко.
Мисля, че кравите ми вече стигат генетичните си заложби за продуктивност и това ще е следващият въпрос, който ще обсъждаме с г-жа Гаджева – как да повишим още млеконадоя.

И накрая искам да си изкажа болката. Аз не съм кравар от два дни. Изглежда виждам напред, защото миналата година намалих броят на кравите от други породи и купих тези крави, консумиращи по-малко фураж.
Какво щях да ги правя тези 130 крави, с какво ще ги храня.

Който не може от колегите, да си произведе поне част от фуража, е обречен. При нас сега, преди жътва минималната цена за която можеш да преговаряш е 40 стотинки. За силажа е същата работа. Тока преди една година се увеличи двойно, сега горивата хвърчат всяка седмица нагоре, заплатите също се удвоиха.

Единствено цената на млякото слиза надолу.

В мандрата ми казват в Европа цената е 32 цента. Аз също мога да чета и казвам не е вярно, цената е 35 цента. Да, ама това е за първите 15 държави, които са влезли в ЕО. Е щом е така, защо в Гърция цената е 40 цента и те не са от първите влезли в ЕС.
Спомням си през 2008 г получавах по 75 ст за кг мляко плюс 3 ст за поддържане на вана. Сега получавам 65 ст за кг мляко – точно колкото е средното за Европа. Ако продължава така, няма да има кой да се сравнява с Европа.
Наистина въпросът е много важен.

От НСГБ, знам предизвикаха среща в МЗХГ по проблема икономика на говедовъдната ферма. Доколкото четох, има разбиране, но няма време за действие.
Все пак показахме, че говедовъдството все още съществува.”

Дали БРГ ще се окаже спасителния остров на нашето говедовъдство, ще покаже времето.

Govedovad

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here