Къде са съседите, къде сме ние: Гърция- диалогът ОСП

0

У нас дебата по отношение ОСП зацикли по понятни причини – избори, ново правителство, промени в начертаното досега в ОСП. В Гърция нямат първите два проблема, имат план за провеждане на 13 конференции в страната по този въпрос.

Първата конференция се проведе в Лариса – един от най-земеделските райони на Гърция. Министърът на развитието на селските райони, г-н Спилиос Либанос, определи новата ОСП като уникална възможност за развитие на Гърция, която не трябва да се пропуска, защото за Гърция има над 19,5 милиарда евро за следващия период. Той обаче подчерта, че за да може първичният сектор да отговори на предизвикателствата на новата ера, трябва да се направят реформи.

Нашата цел е да променим нашият производствен модел, да увеличим добива от акър за нашия земеделски производител, да подобрим позицията на гръцкия фермер в социалната и икономическа верига, идентифицирането на първичното производство с модерната идентичност на гърците в 21 век “, 

На критиките на опозицията, защо сега се дебатира в страната, а в ЕС още нищо не е решено, министъра казва: Фактът, че ОСП не участва в обществения дебат на страната, е поражение за всички нас и главно това е поражение за нашите фермери. Говорим за малките и губим големите. Дискусията за ОСП ще се проведе успоредно с диалога, който се провежда в Европа.  Виждаме дървото и губим гората. Гората е ОСП , тя трябва да бъде разбрана повече от всички наши фермери, които ще я прилагат. И чрез този процес ще съставим нашите позиции “.

И сега слушаме нещо ново в изказването на министъра, което не се говори у нас.

Новата ОСП, както подчерта г-н Либанос, идва да отговори на нуждите и предизвикателствата на новата ера, като има за стратегия политиката

Обяснявайки новата логика на ОСП, той каза, че тя се фокусира върху “преминаването от подкрепата на земеделския доход към подкрепата на производителя”.

Посочвайки големите общи цели на тази нова политика, той каза, че те се фокусират върху следното:
– безопасна храна,
– опазване на околната среда,
справяне с изменението на климата.

  Целта на Министерството на развитието на селските райони е петкратна:

    1. увеличение на доходите,
    2. намаляване на производствените разходи и
    3. увеличаване на добавената стойност на продуктите за гръцките производители.
    4. за повишаване на ефективността и конкурентоспособността на гръцкото селскостопанско производство
    5. да привлечем нашите млади хора на място, тъй като демографското обновяване е необходимо за подобряване на конкурентоспособността на гръцкото земеделие. Вече нашите първи решения за удвояване на размера на подкрепата за младите фермери от ПРСР показват на практика, че сме решени да ги подкрепим с всички сили.

Следва и нещо друго в гръцката политика, което е много малко засегнато у нас. Какво е това, казва министърът:

– Наред с други неща, трябва да се защитят гръцките производители и потребители от фалшифициране, нелегален внос и “елинизация” на суровини и продукти от чужбина, контролът се засилва.  Консолидацията и хоризонталното сътрудничество на 7-те различни механизма за контрол напредва. Вече носим резултати, които се отразяват в увеличението на цените на млякото и месото за нашите производители . “

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here