SOFT-AGRO.COM / Разпознаване на грешки при хранене, чрез торта

0

Продължаваме да публикуваме материали свързани с проблеми по отглеждането на кравите и ремонтните юници за мляко.
Голям проблем в големите млечни ферми, допринасящ няколко десетки процента да се повишат разходите за тяхното отглеждане, лечение и хранене.

С любезното съдействие на г-жа Елена Бабенко, Govedovad.com представя съвместният проект със
SOFT-AGRO.COM, който продължаваме с материала:

Разпознаване на грешки при хранене, чрез торта

Грешките в храненето могат лесно и бързо да бъдат разпознати по вида и състава на оборския тор. Какво да търсите,   обяснява  д-р Угур Калаючи от Хановер.

Грешките в дажбата и управлението на фуражите могат да бъдат разпознати чрез изследване на свойствата на оборския тор.
Още след 12-48 часа след смяна на дажбата, грешките ще бъдат видими в пресния кравешки тор:

 • Липсва ли в храната разтворим протеин ?
 • Диетата съдържа ли твърде много структурни компоненти, протеини или нишесте?
 • Добре ли се усвояват хранителните вещества от фуражите?
 • Пият ли крави достатъчно вода?

ОЦЕНКА НА КОНСИСТЕНЦИЯТА НА ОБОРСКИЯ ТОР ПО СКАЛА ОТ 1 ДО 5 ТОЧКИ

Консистенцията на оборския тор зависи от много фактори:
– водно съдържание,
– свойства и продължителност на преминаване на фуражната маса през стомашно-чревния тракт и
– ферментация в търбуха и дебелото черво.

При здрави крави консистенцията на оборския тор се оценява с помощта на система за класиране по скала от 1 до 5. Това позволява доста обективно представяне, както и отклонения от нормата.

Това се случва по следния начин:
прясно отделената тор се оценява по скала (таблица 1).
Рядката тор, която животното отделя под формата на дъговидна струя, се оценява на 1 точка.
Много плътен тор с форма на шайба печели 5 точки.

Таблица 1. Система за оценка на консистенцията на оборския тор

Резултат Консистенция на оборски тор Фактори, влияещи върху консистенцията на оборския тор
1 Много тънък, сводест отток

Излишъкът от разтворим в търбуха протеин, нишесте; някои минерали (като магнезий); лоша структура и богата на енергия диета; микотоксини; напр. болна крава, паша

2 Прилича на тънка каша, образуват се малко кръгчета Млада трева; както в точка 1; например прясно мляко крава, паша
3 Подобно на каша със средна плътност, образува 2-4 кръга с размер на чиния, 3-4 см високи, залепва по пръста на ботуша Балансирана диета
4 Дебел, сух, висок 5-8 см, не се придържа към пръста на ботуша

Недостатъчно осигуряване на разтворим в рубца протеин и / или нишесте; богата на структура диета; например сухи крави или млади животни

5 Плътна, под формата на шайби, по-висока от 8 cm

Недостатъчен прием на вода; както в точка 4; например сухи крави, млади животни или болни крави


Това е консистенцията на оборския тор (оценка 3), която кравата трябва да има при балансирано хранене.

При балансирано хранене, оборският тор трябва да има консистенция на каша и когато докосне пода, да оформя пръстени с големината на купа за супа. Последната порция изхвърлен тор трябва да остави депресия в средата (резултат 3). Тази консистенция е желателна за всички лактиращи крави .

За прясно отелените крави е приемлив малко по-тънък оборски тор (2,5 точки).
Сухите и младите животни обикновено имат малко по-плътен тор (3,5 точки).

Въз основа на тези насоки може да се заключи, че нуждата от хранителни вещества при животните е задоволена и няма излишък в протеини.

Ако на кравите, на които предстой да се телят (преди 30-ия ден на лактацията) не са получили навреме диета, съдържаща нишесте, дори преди отелването, те могат да получат храносмилателни разстройства след отелването.

Поради недостатъчната адаптация на микроорганизмите на търбуха и лигавицата на червея към новата диета, въглехидратите  не могат да бъдат усвоени в достатъчна степен. В този случай голямо количество въглехидрати, които би трябвало да бъдат усвоени по-рано, навлизат в дебелото черво. Подобреното храносмилане в дебелото черво води до факта, че оборският тор става прекалено течен, консистенцията е подобна на рядка каша с мехурчета и миризма на ферментация, “тор-каша” (1-2 точки по скала).

ПРОСЛЕДЯВАНЕ НА ПРОМЕНИТЕ В КОНСИСТЕНЦИЯТА НА ОБОРСКИЯ ТОР

Въпреки че флората на дебелото черво има способността да ферментира въглехидрати, получените  мастни киселини повишават осмотичното налягане в дебелото черво спрямо кръвната плазма. Това води до повишен приток на вода от кръвта в чревната тръба (осмотична диария).

Ако в дебелото черво ферментират големи количества смилаеми въглехидрати, това може да увреди чревната лигавица. В случай на сериозно увреждане, клетките на чревната стена образуват обилно количество слуз, за ​​да защитят лигавицата. Следователно наличието на слуз и кръв в оборския тор може да показва прекомерно хранене с въглехидрати или ацидоза на търбуха. Също така, образуването на голям брой мехурчета в течен тор, като правило, показва интензивно микробно храносмилане в дебелото черво. Тези животни трябва да бъдат проверени за тежка ацидоза .

Осмотичната диария може да бъде причинена и от високия прием на протеини, което води до прекомерно събиране на урея в дебелото черво, а също така се причинява от калий и слабо абсорбиращи се вещества (магнезиев сулфат). Характерно за тези видове диария е, че след елиминиране на факторите, които ги причиняват, те спират.

Юниците , които са склонни да се класират по-ниско в стадото, често страдат от липса на място на фуражната маса и ако плътността на животните в обора е прекомерна, те често биват изгонвани от коритото. В този случай те често консумират твърде малко богати на структура груби фуражи. Ако обаче те се хранят допълнително с комбиниран фураж през автоматичната хранилка, това може да доведе до подкисляване , тъй като животното консумира твърде малко структуриран фураж и твърде много концентрат. Можете да забележите това и по течната консистенция на оборския тор.

Когато се храни с напълно смесена дажба, оборският тор от всички крави в една и съща фуражна група трябва да изглежда приблизително еднакво. Това ни позволява да направим заключения относно достатъчната точност на смесване на дажбата. Ако кравите, напротив, имат възможност да консумират селективно отделни частици от храната, това е видно от разликата в консистенцията на оборския тор при животни от същата фуражна група. Често кравите могат да избират по-вкусните съставки, ако сухото вещество в пълната смесена дажба е повече от 45%. Напълно смесените дажби, съдържащи сено, също много лесно се “сортират” от животните. За такива диети може да е препоръчително да добавите меласа или дори вода към тях.

Също така остатъците от фуражи, надвишаващи 2% от общата дажба, могат да доведат до по-висока степен на класификация. Препоръките за често хранене на крави с произход от северноамериканския регион за препоръчителни 5-10% остатъци от фураж трябва да бъдат разгледани критично.

Торът, който прилича на гъста каша (резултат 4-5), е резултат от храненето с диета, която е твърде богата на фибри

Храненето с диета, богата на структура и в същото време с ниско съдържание на енергия и протеини, води до по-дълъг престой на храната в стомашно-чревния тракт. Следователно животното произвежда по-плътен тор (4-5 точки по скалата).

Характеризира се с тъмен цвят и слузно покритие. На практика тази консистенция на оборски тор често се среща при пресушени крави . Особено през последните три седмици преди отелването, този вид тор показва небалансирано снабдяване с хранителни вещества за животните. И тези крави са особено податливи на метаболитни нарушения в началото на следващата лактация. Но дори и в първата фаза на сухия период, консистенцията на оборски тор под формата на гъста каша трябва да се разглежда критично (недостатъчна усвояемост на диетата).

КАКВО ОЗНАЧАВАТ НЕУСВОЕНИТЕ ФУРАЖНИ ЧАСТИЦИ В ОБОРСКИЯ ТОР?

Следващата възможност за контрол на храненето е да се анализира взетата проба за несмляни частици.

За това малко пресен тор се измива в сито . Ако в оборския тор се открият много лошо смлени растителни фибри, пълнозърнести храни или техните частици, това е знак за дисбалансирано снабдяване с протеини и енергия.

ПРОВЕРКА ЗА НЕМИГРИРАНИ ФУРАЖНИ ЧАСТИ

 1. Съдържанието на контейнера, напълнен с пресен тор, се изсипва върху фино сито
 2. Торът се измива под течаща вода, докато водата, която тече от ситото, стане прозрачна.
 3. Резултат: растителните влакна, зърната и техните частици остават на ситото.

Причината за голямото количество неусвоени фуражни съставки в оборския тор е:

 • ускорено преминаване на фуража през търбуха;
 • недостатъчна дъвкателна активност;
 • намалена активност на микроорганизмите;
 • Хранене на презрял царевичен силаж
 • Консумиране на цели или недостатъчно смлени зърна.

Трябва обаче да се внимава, за да се гарантира, че високопродуктивните крави винаги ще съдържат малко количество зле усвоени растителни частици (дълги> 1,5 см) и зърнени частици във взетата проба оборски тор – дори когато се хранят с балансирана диета. Това се дължи на високия прием на фураж и свързаните с него бързи пасажи на храната през храносмилателния тракт. При висок прием фуражът не остава достатъчно дълго в стомаха , за да бъде напълно разграден.

Скоростта на преминаване на фуражната маса, както и степента на нейното смилане, също зависят от свойствата на влакнестия слой в търбуха. По-грубите и по-структурирани хранителни частици образуват плаващ слой от влакнести частици храна след преглъщането. Този слой стимулира дъвченето, така че животното смила храната отново и отново. Когато в храната няма достатъчно структурни влакнести частици, образуването на този влакнест слой е отслабено и рН на търбуха може да падне под 6,0. В резултат на това фуражната маса преминава през стомашно-чревния тракт твърде бързо, фуражът е нарязан недостатъчно и микробната активност (а оттам и степента на усвояване на хранителните вещества от микроорганизмите) се потиска. Последица: В оборския тор се наблюдават повече неусвоени фуражни частици.

Също така, увеличаване на дела на несмлените фуражни частици в оборския тор може да бъде причинено от храненето на животните със силаж, засегнат от плесен. Лошо ферментиралият силаж разрушава влакнестия слой в рубеца, съдържанието му е недостатъчно смачкано поради лошо дъвчене и твърде бързо напуска провентрикула.

Комфортът на животните също оказва голямо влияние върху дейността на венците. Учени от университета Корнел (САЩ) установиха, че в претъпканата плевня, максимум 32% от кравите дъвчат храната. При нормална гъстота на популацията делът на едновременно дъвчещите животни се увеличава до 55%. Следователно трябва да се има предвид, че в пренаселените обори фуражите ще се сдъвкват по-малко, а оборският тор ще се усвоява по-малко.

Липсата на разтворим протеин инхибира растежа на бактериите и по този начин разграждането на хранителните вещества.. В резултат се наблюдава недостатъчно разграждане на суровите влакна и по-голямо количество растителни влакна в оборския тор. Торът изглежда обемист и сух, тъй като растителните влакна задържат вода.

Пълнозърнести храни или големи частици могат да преминат през стомашно-чревния тракт без увреждане поради лошо или никакво смилане. По този начин оборският тор може да съдържа до 15% от нишестето, съдържащо се в диетата. Това често се наблюдава през есента, когато се хранят със събрания презрял царевичен силаж, който още не е узрял в продължение на 4 седмици в силажен ров. В този случай кравите отделят много царевично зърно с оборски тор и млечната производителност значително намалява. За да предотвратите това, препоръчваме да се подава силаж, който е бил в силоза поне 2 месеца. През това време киселините по време на ферментацията ще направят нишестето в царевичното зърно по-меко и смилаемо.

Оценката на смилаемостта на фуражните частици в оборския тор трябва да се извършва, особено когато действителната млечност на кравите не съответства на производителността на приготвената дажба. По този начин голямо количество зле нарязани растителни фибри, зърнени култури или техните частици в оборския тор показва, че животните, въпреки изчисленото правилно количество протеини и енергия, вероятно ще получат небалансирана диета.

Автор на статията: д-р Угур Калаючи, Хановер. Превод от Елена Бабенко, специално за проекта soft-agro.com 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here