Нашествието на дивите биволите

Може да се каже, че сме привилегировани от инвазиите на различни насекоми, гризачи и други животински видове, които нападат по-малко заселените страни. Фермерите на Австралия са непрекъснато във война със зайците, тази година с мишките, в момента идват биволите, а е имало и години, когато „ противникът” са били овцете.

Последното преброяване на популацията от диви биволи в Австралия, показва, че тази популация е извън контрол на управлението на дивите животни.

Броят на биволите е близо 200 000, като само през последната година е нараснал с повече от 26 000.

А ние как се радваме, че нашите биволи са увеличили броя си с 1000.

А австралийските експертите дори смятат, че трудно ще се справят с намаление на броя диви биволи. Съвсем до скоро, в този район на страната не е  работила и единствената кланица за биволи, което пък е довело  и увеличаване на броя на отглежданите питомни биволи по фермите. Сега вече тя работи и дневно се колят над диви 80 бивола.

Интересно е как се справят хората с намалението на дивите биволи.
Всичко прилича на безобидно сафари, но то си е направи битка на живот и смърт. Биволите се контролират с хеликоптери, които ги насочват към ловците, които ги чакат в засада. Биволът трябва да се хване жив, натовари на камион и закара до кланица. След клането месото заминава към Индонезия, Виетнам и други азиатски държави в Югоизточна Азия.

Дивите биволи са сериозен екологичен проблем, тъй като причиняват големи щети на естествените водоеми, на влажните зони и местообитанието на местните животни.
Нещата по контрола на бройките са активни до 2013–14 г. … но след това не се обръщаше голямо влияние на браконирите, които чувстваха че биха могли да спечелят пари от хващането на биволите.

Експертите по управление на дивата природа казват, че броя на дивите биволи е “извън контрол”, тъй като все повече собственици на земи избират да събират биволи с търговска печалба, вместо да намаляват популацията чрез програми за въздушно убиване.

 от Австралия: Димитър Станев

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here