Миxаил Миxайлов: Инфоpмацията за проверката на БАБХ ни се дава на “час по лъжичка”

Проблемът с виртуалните животни, беше една от темите, обсъдени в рамките на Консултативния съвет по животновъдство. Там стана ясно, че данните за животните в системата на Агенцията по храните – ВетИС ще се актуализират, а обектите без животни ще бъдат “деактивирани” служебно.
За коментар пред Agro.bg,  Михаил Михайлов – Изп. Директор на Националния съюз на говедовъдите в България, каза следното:

Михаил Михайлов: Като мярка, може би е закъсняло.

Много отдавна трябваше да се реши въпросът с идентификацията на животните, защото всичко започва от там – както за селекцията, така и за производството, така и за следенето на животните.

Самата проверка явно е минала на добро ниво, но искам да кажа,

че информацията от нея ни се дава “на час по лъжичка”.

До момента нямаме точна информация, какво е открито и какво е станало.

Вчера на Консултативния съвет по животновъдство от МЗХГ са обещали, че в най-скоро време ще публикуват пълна информация.

Имаме няколко цифри, от които да си направим изводите.

Знаем, че 71 обекта са проверени в 6 области, 6 500 животни. Знам, че фермите са проверени избирателно, избрани са в зависимост от размера – пропорционално. Пада един от митовете, че големите фермери правят най-големите измами. Оказва се, че в тази извадка средният брой на животните в стадо или във ферма е 93.

Значи в цялата далавера, защото аз мога така да го нарека, участват фермери от всякакво естество – малки, средни.
За тях показа справката.

Друга интересна цифра е, че 21 от обектите са празни, но това е 33% от извадката. И следва цифрата – 100 000, която се появи. Поне аз така разбрах, че тези 71 ферми са подали заявления за получаването на 100 000 лв субсидия през тази година.

Това е жива измама.

Ако процентно смятаме за останалите ферми в България, какво става? Това означава, че коректните са ощетени с хиляди левове и това означава, че няма да направим никакво развитие”.

Според Михаил Михайлов ще бъдат набелязани и затегнати мерки във връзка с идентификацията. Всичко това ще падне на гърба на фермерите, което ще отнеме от времето им за отглеждане на животните.

източник:Agro.bg

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here