Плодовитостта при кравите – въпроси и отговори

Кооператива CRV разполага с всичко необходимо за подпомагане на животновъдите за подобряване на плодовитостта на техните животни. Този път от кооператива са избрали интересна форма за обучение на своите фермери. Дават думата на служители, които работят за кооператива, като експерти, осеменители, консултанти и др. Този специалист отговаря на въпроси, казвайки как се справя с проблемите по отношение плодовитостта на кравите. Съответно и какво трябва да се прави за да може фермерите да имат повече телета
Представяме ви  Marleen Broekhuijse, специалист в Центъра за обработка на сперма (SPC) на CRV в Девентер, той говори по въпросите на качеството на спермата и управлението и.

КАК ПОМАГАТЕ НА ЖИВОТНОВЪДИТЕ да решат въпроса за плодовитостта на кравите в СТАДОТО ИМ?

„ В SPC цялата сперма от бикове CRV се проверява за качество, разрежда се, пълни се на сламки/ паети/ и се замразява.
Качеството на спермата е основен приоритет за CRV. 
Нашият екип работи усилено всеки ден, за да осигури на животновъдите у нас и в чужбина сперма, която отговаря на най-високите стандарти за капацитет за оплождане.
Като специалист следя целия процес от отглеждането на биковете до замразяване на сперматозоиди и наблюдение на плодовитостта. Освен това непрекъснато търся иновации и възможности за подобряване на качеството на спермата още повече.

Непрекъснато търся възможности за по-нататъшно подобряване на качеството на спермата.“

КАКВО ПРАВИ CRV ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ЖИВОТНОВЪДИТЕ, КОГАТО СТАВА ВЪПРОС ЗА ПЛОДОВИТОСТ?

CRV е една от малкото развъдни организации в света, която разполага с база данни, в която годишно се записват нови данни за 800 000 осеменявания от техник осеменителите към кооператива и 400 000 осеменявания „направи си сам“ – от фермерите..
Базата данни записва точно коя крава е била заплодена в коя ферма в кой ден от кой осеменител, от кой път и от кой бик.  Ние знаем какъв е резултатът от всяко осеменяване. От това можем да научим много за факторите, които влияят върху шанса за заплождане. 

Ние получаваме много информация за капацитета за заплождане със спермата на отделни бикове. С информацията от базата данни можем да вземем обосновани решения относно обработката на спермата и използването на биковете. С това помагаме на животновъдите да получат максимална възвръщаемост от спермата, която те купуват чрез CRV.

Качеството на спермата е основен приоритет за CRV“

КАКЪВ ЗЛАТЕН СЪВЕТ ИМАТЕ ЗА ЖИВОТНОВЪДИТЕ?

„ От изследвания знаем, че качеството на спермата има ограничено влияние върху шанса кравата да забременее.
Следователно фермерите могат да направят много за подобряване на резултатите от плодовитостта чрез управление на стадата си. Но това не означава, че качеството на спермата е маловажно. Разбира се, ако сперматозоидите не са годни да оплождават, кравата никога няма да забременее, без значение колко добро управление има.

CRV прави всичко възможно, за да получи сперма от най-високо качество от лабораторията до фермера.

След това зависи от фермера да се справи внимателно с това. Спермата се съхранява в течен азот при температура от -196 градуса по Целзий. След това трябва да бъде внимателно доведена до телесната температура преди осеменяването:
времето и температурата са от съществено значение тук.

CRV води в международен план по отношение на мониторинга на качеството на сперматозоидите“

КОЯ Е ВАШАТА НАЙ-ДОБРА ИСТОРИЯ ЗА УСПЕХ В ПЛОДОВИТОСТТА?

„ Горд съм, че ние като екип успяхме да въведем компютърно подпомагане в анализа на спермата (CASA) във всички CRV лаборатории в света, въпреки ограниченията, дължащи се на коронарните мерки. Това означава, че компютрите измерват качеството въз основа на видео изображения на проба от сперма. Установяват се обективни резултати, например за подвижността и външния вид на сперматозоидите. Това позволява на нашите лабораторни техници да определят капацитета за заплождане още по-точно. В комбинация със силата на данните от нашата уникална база данни, това прави CRV международен лидер по отношение на мониторинга на качеството на сперматозоидите. Това е история за успех, която с гордост разказвам. “

Източник:crv.nl

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here