Опазването на климата – без реалистична цел

0

Работата по новата ОСП продължава с пълна сила, както у нас, така и в останалите страни от ЕС. Преговорите са много сложни, защото шапката на съюза иска непременно да се приемат нейните предложения, докато всяка страна, иска реализиране на нейните позиции. За да се наложат страните членки, това се става по време на гласуването. И означава, че те трябва да имат еднакви виждания по дадени въпроси. В противен случай ще се наложат големите, предлагайки това, което е най-угодно за тях.

Ето защо, всичко, което не ни устройва, трябва веднага да се хвърля на масата за корекция и допълнение. И много важно, да има държави, които да подкрепят нашите искания и съответно ние техните, които ни задоволяват. Ако тръгнем сами да се борим с ЕС, означава да завъртим вятърните мелници на Дон Кихот.

Въпросът е, ще има ли смелост и в някои случаи и на политическо решение по даден въпрос, за да бъде той решен в полза на фермерите.

Германските фермери, понеже са големи производители, с голямо лоби в тези среди, а са си и „бойци” когато трябва да защитават интересите си, още след приключването на представянето на 14 юли от Европейската комисия предложение за политика за опазване на климата в областта на земеделието, горите и земеползването,

излязоха със следното становище:

Йоахим Руквид, президент на Германската фермерска асоциация, обяснява:
– Селското и горското стопанство искат да допринесат значително повече за опазването на климата, но липсват конкретни инструменти и реалистични цели в предложенията на Комисията на ЕС.

При производството на храни обаче някои емисии ще останат неизбежни.

Планираните цели за въглеродни филтри е малко вероятно да бъдат постижими поради климатичния стрес, който вече е настъпил в гората. Конкретни бизнес модели за отстраняване на въглерода, т.е. целенасочено натрупване на хумус в почвата, също трябва да бъдат разработени.
Според нас е необходим макроикономически подход към въглеродните мивки и тяхната валоризация, за да може да се постигне климатична неутралност.

По отношение на емисиите, за метана от животновъдството трябва спешно да се реши  как да се намали  действие като краткотраен парников газ. В момента направените предложения за опазване на климата са без реалистична цел” -завърши своето изказване председателя.

Източник: : BRS

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here