Субсидия за телета

1

Балканската стрела” евродепутатът от Румъния Даниел Буда, отново направи предложение в ЕК –  в полза на фермерите.

От 2022 г в Германия телетата ще бъдат транспортирани след навършването на 40 дневна възраст. Потърпевш от тази Наредба е един – и това е фермера.
Обикновено досега мъжките телета и кръстоските получени във фермите за мляко, се продават веднага след минаването на коластрения период.
В Германия например е прието това да става на минимум 14 дневна възраст. Престоят на телето до 40 дневна възраст във фермата, освен консумирането на по-големи количества фураж, ще оскъпи и транспортирането.

Ето защо евродепутат Буда,  на заседание на Комисията по земеделие  каза следното:

“Що се отнася до транспортирането на млади животни, често имаме оплаквания до ЕК, че телетата се транспортират по-рано и това би повлияло значително на здравето им. В тази връзка бих искал да обмислите подкрепа за земеделските производители да оборудват фермите си. С инсталации, които позволяват телетата да се държат за по-дълъг период от време, в собствените им ферми, преди да бъдат транспортирани.

Трябва да има форми на подкрепа за фермерите, които трябва да поемат разходите за отглеждане на отбити телета, докато достигнат оптимална възраст за транспортиране.”

На румънския евродепутат отговори Йоже Подгоршек, министър на земеделието на Словения, държава, която в момента е председател на Съвета на ЕС.

„Прав сте, ние вярваме, че хуманното отношение към животните е много важен въпрос в ОСП. Реформата на ОСП ни предлага много точки за подкрепа за подобрения и по отношение на хуманното отношение към животните. Регламент 1/2005 се прилага във всички държави-членки, но що се отнася до прилагането на регламента, тук трябва да извършим проверки и това включва транспортирането на живи животни. Комисията ще подготви законодателна инициатива относно транспортирането на живи животни и съм убеден, че тук ще вземем предвид становището на вашата комисия.
Словения е транзитна държава за много държави-членки, но също така и за трети страни до Италия. Словения създаде мобилно звено от ветеринарни лекари за контрол на транспортирането на живи животни.
Субсидията за отглеждане на телетата до навършване възраст за транспортиране, което вие предлагате, като форма на подкрепа за фермерите, които трябва да поемат разходите за отглеждане на отбити телета, докато достигнат оптимална възраст за транспортиране също трябва да се обсъди.”

От Националния съюз на говедовъдите – НСГБ, също ще се обърнат към нашите евродепутати за повече информация по този въпрос, имащ значение за икономиката на фермата.

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here