АНАЛИЗ: Себестойност на млякото – 11.73 цента

0

Многократно от Националния съюз на говедовъдите в България – НСГБ, са заявявали, че без себестоиност на цената на млякото, не може да се направи нищо, например евентуално увеличение на цената,  защото до сега

само си приказваме празни приказки“.

В момента, наистина цената на фуражите и горивата вървят нагоре, фермерите казват, че цените не покриват себестойността.

Нашите млекопреработвателите са недоволни, че сравняват тяхното мляко  със средната цена на млякото в Европа. Но нищо не се казва обаче, че в Гърция, с която сме на едно ниво в развитието на говедовъдството и млекопреработката, цената се върти окло 40 цента.
Нали и те са в Европа.

Затова, за да няма безпочвени спорове, многократно сме писали, че в Европейския млечен борд и Европейския съвет от няколко години на всеки три месеца, специален екип се занимава с изчисляване на себестоиността на млякото на шест държави.
От този месец се включиха и още две – Ирландия и Литва.

Някой ще попита – ами какво от това, като знаем себестоиността.
Европейският борд е приел програма за действие при такива случаи, когато разходите не покриват приходите и се задвижват определени отработени инструменти.

Какво показва анализа за тримесечието

Производителите в Германия не разполагат с 11,73 цента/kg мляко, за да покрият разходите си (Брюксел, 15 юли 2021 г.)
Според тримесечните данни, публикувани от Службата за икономика на селските райони – актуалните данни  са от април 2021 г., производствените разходи възлизат на 45,75 цента/kг мляко, докато цената на млякото от фермата е само 34,02 цента/kг за същия период.
По този начин производителите в Германия нямат 11,73 цента/kг, за да покрият разходите си. 

Наскоро бяха публикувани резултати за 2019 г. за Белгия, Дания, Франция, Германия, Ирландия, Литва, Люксембург и Холандия. 

Нека да проследим развитието на разходите за производство на мляко в Германия.

Съотношение цена / разходи.
Това съотношение показва до каква степен цените на млякото покриват производствените разходи.

През април 2021 г. производителите са възстановили само 74% от производствените си разходи от цената на млякото; по този начин недостигът е 26%.

Тук виждате недостиг на разходи от 2014 г. насам.

Индекс на маркера на млякото (MMI)
Индексът на маркера на млякото (MMI) представлява развитието на разходите за производство на мляко. През април 2021 г. MMI беше на 111, т.е. производствените разходи за немските млекопроизводители са се увеличили с 11% в сравнение с базовата 2015 г. (2015 = 100).

Тук виждате развитието на индекса на млечния маркер във времето.
“Изчисленията на борда на MEG Milch с MMI документират драмата, която не може да бъде по-голяма за млекопроизводителите“ – каза председателят на борда на MEG Milch Франк Ленц. Колелото на хамстера се върти все по-бързо и драмата се засилва откровено.

Ново: Проучване на производствените разходи за мляко в осем ключови страни, които произвеждат мляко.

Изчисленията на разходите се извършват редовно в Германия, но също така и в седем други страни. Те също така ясно показват, че цените, плащани на производителите на мляко, не покриват производствените разходи..

Хроничен дефицит между производствените разходи и цените на млякото – какво е решението?

Европейският съвет за мляко насърчава създаването на юридически законен инструмент при криза, за да противодейства на хроничния недостиг на прекомерните разходи.
Програмата за пазарна отговорност (MRP) наблюдава и реагира на пазарните сигнали, като подпомага производството.

Още по-важно е млекопроизводителите да се позиционират и да формулират как си представят бъдещото производство на млякоот крави и да обяснят ефектите, които регионалното производство на мляко има върху околната среда и обществото.
Според експерти, само пазарът на мляко няма да може да го направи. Поне не с действащите разпоредби.

Източник: ЕМБ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here