Инатът на говедовъдите, или мълчанието на агнетата

1

Изглежда говедовъдите са издръжливо общество.
За последните две-три години са подлагани на много изпитания. Повечето от изискванията може би са правилни, но все пак са много.

Започна се с Модул “Мляко”.
Оказа се, че някои от водещите държави в говедовъдството сега го внедряват.

Следва забраната за вързано отглеждане на кравите от 2030 г /Германия/, последва референдума за обезроговяването в Швейцария.

С голяма сила се стовари и проблема транспортиране на животните. Правата на защитниците на животни станаха по-големи от тези на собствениците.

Внесено е предложение за махане на хлопките от вратовете на кравите.

И изневиделица дойде Наредбата за транспортирането на малките телета в Германия.
Първоначално се говореше за транспортиране на телетата навършвайки 40 дни. След това се каза за 35 дни и последно се говори официално 28 дни.

Това означава, че всяко родено теле във фермата, може да я напусни след навършването на 28 дневна възраст.

За това писахме в нашите материали:

Субсидия за телета
До кога ще издържи фермерът

Как се стигна до този казус.

Без никакви експертни съвети, на 25 юни Федералният съвет в Германия, решява да измени „Наредбата за хуманното отношение към животните и Наредбата за транспорта на хуманното отношение към животните“. Скрит между правилата за защита на кученцетата, има пасаж, който позволява телетата да бъдат транспортирани само на възраст след 28-ят ден.
Новият регламент трябва да влезе в сила след едногодишен преходен период.

Проектът е внесен в Европейската комисия за уведомление, където ще престой три месеца. След изтичане на предвидения преходен период, забраната за транспортиране на телета на възраст до 28 дни може да се прилага от 1 ноември 2022 г.

По-дългото отглеждане на телетата във фермата, ще имат сериозни последствия за фермерите.

На първо място ще трябва да се осигурят нови боксове за отглеждане на малките, а също и персонал за обслужване. Транспортното средство също ще трябва да бъде променено, с по-голяма площ за животно и осигуряване на определена температура.

Следват осигуряването на боксове с по-големи размери съгласно друга наредба, която гласи, че след 2-ят ден, телето трябва да се гледа в индивидуален бокс с размери 160 см дължина и 100 см ширина.

Това означава закупуване на нови боксове, осигуряване на площ за слагане на клетките, увеличени количества на слама и съответно отделянето на повече тор. Определените 10 минути за обслужването на телето на ден, също трябва да се плащат.
Консумацията на фураж също ще се увеличи. Специалистите са установили, че ако периода на отглеждане във фермата се удвои, допълнителните разходи ще се увеличат с минимум 60 евро. Съмнително е дали търговецът на добитък ще плати допълнителните разходи. 

Засега немските говедовъди мълчат.

1 КОМЕНТАР

  1. Хуманното отношение към животните очевидно е някаква. уловка, която единствено. остава на хартия т. е. увеличава. се. Бумащината..

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here