Смесиха спермата

0

Шоуто на KI SAMEN
KI SAMEN – практика доказана!

Само преди няколко дни писахме, че вече е разрешено официално смесването на сперма от два или повече бика и след това разливането и в паети. Нещо което преди десетина години можеха да качат някои на „кладата”.

Официално – смесваме спермата

Официялно – смесваме спермата

първият материал в тази връзка публикуваха от най-големия кооператив в Нидерландия за ИО – CRV.

Вчера, получихме писмо от нашите приятели от първата частна станция за ИО в Нидерландия – KI Samen.
От него разбираме, че:

KI Samen е първата развъдна организация в Нидерландия, която произвежда смесена сперма. Смесената сперма е от Белгийски бяло-сини бикове. Тя увеличава шанса за заплождане с 3 до 4% и се предлага на пазара под името Trimex.

„Тестовете в нашата собствена лаборатория показват отново и отново, че качеството на смесената сперма е по-добро от качеството на спермата на отделните животни“, казва Джерард Схепенс, директор на KI Samen. „Използваме системата Casa, за да оценим качеството на спермата на отделните бикове и на сместа от сперма като цяло. Всеки път резултатът от общата смес е над резултата на най-добрия бик. Все още не знаем защо е така, но сега вече сме сигурни, че е така “.

Резултатите от независими международни изследвания подкрепят резултатите от изследването, проведено от KI Samen в собствена лаборатория. Ветеринарният факултет в Утрехт вече е помолен да проучи защо смесването на спермата води до по-добра плодовитост от единичната сперма.

„От години избираме бици за лесни раждания и заплождане в кратки срокове.  Ние се фокусираме върху добавената стойност за животновъда – в обора, а също и в портфейла му – поради увеличения шанс за бременност, лекотата на раждането и по-краткия период на бременност в сравнение с друга нидерландска развъдна програма. Предлагайки смесена сперма, ние още повече увеличаваме сигурността на бременността от белгийските бици. сегмент бяло синьо ”, допълва Схепенс

Други свързани статии

Шоуто на KI SAMEN

KI SAMEN – практика доказана!

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here