Киселото мляко и сърдечните заболявания

0

В едно изследване в Нидерландия в 32 болници, върху 4800 доброволци е разглеждан ефектът на доброто хранене върху лечението което се прилага при заболяване.

Изследванията показват, че хората, прекарали инфаркт, са с 30% по-малко склонни да умрат от сърдечно-съдови заболявания, ако са имали здравословна диета.
За да получи по-голяма представа за това кои храни са свързани с риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания, са изследвани голяма група храни. Оказва се, че рискът от смърт е 20% по-нисък, ако се консумират няколко порции кисело мляко седмично и то неподсладено.

Изследването не дава отговор на причината за положителните ефекти на киселото мляко.  Споменават се възможните полезни ефекти на пробиотиците във ферментиралите млечни продукти върху микробиома в червата. Смята се също, че киселото мляко подобрява имунната система и намалява възпалението. Което от своя страна намалява риска от повтарящ се инфаркт.

Това проучване предлага сигурни хранителни диети, която лекарите или диетолозите препоръчват за тази категория пациенти.

Яденето на няколко порции кисело мляко на седмица е свързано с по-нисък риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания. Това е заключението на проучването.

Източник: Wageningen UR

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here