Силажирането – кога да го правим

0

Правилното време за силажиране е от ключово значение за производството на висококачествен царевичен силаж.
Оптималното съдържание на влага при реколтата е от съществено значение за насърчаване на ферментацията, което води до висококачествен силаж.

Световна практика е прибирането на силажа да става при ниво на влага 65% (35% сухо вещество), в зависимост от начина на съхранение. При това съдържание на влага силажът може да се компресира адекватно и кислородът да се отстранява по-бързо. Преход към анаеробна (без въздух) среда насърчава развитието на лактобацилус бактерии.

При по-ниско съдържание на влага кислородът не се изчерпва и мухълът може да продължи да расте и загрява силажа.
При по-високо съдържание на влага – бактериите клостридии започват да растат и създават силаж, който мирише на гранясване (гние) – което пък води до по-ниски вкусови и хранителни качества.

След като зрънцата в кочана достигнат половината млечна линия, вече знаем, че цялата влажност на растението ще започне да спада, така че силажирането трябва да се случи скоро.
Когато съдържанието на влага е подходящо, по-добре започнете да силажирате по-рано, отколкото по-късно. Прибирайте реколтата във възможно най-кратки срокове. Качеството започва да спада след  достигане на 40% сухо вещество.

След като бъде взето решение за прибиране на реколтата, има няколко фактора, които трябва да се вземат предвид, когато става дума за съхранение.

За силозни купчини силажът трябва да се разстила в слоеве с дебелина 10-15 см и конфигурация на клин със скорост 2-4 км / ч..
Не забравяйте и внимавайте да не направите завой върху повърхността на силажа, тъй като това може да разхлаби плътността на горния слой.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here