Да защитим телетата през лятото

0

Мухите, налитат върху остатъците от мляко в кофичките за храна на телетата и те стават разсадник на зараза, ако има такава. Ето защо, важно е през лятото тези кофички да имат фиксиран капак и да се затварят плътно.

Ако нямате такъв капак, може да се използват мрежите за коса, които се продават в търговската мрежа.

Третия вариант е да си закупите платнени покривала, които вече са експериментирали в фермата на ЖИМ – Сливенска област – или на шивачката  справила се с тази задача – за справка телефон 089 961 3019 – Теодора

Разбира се капака не е  най-важното, по-важното е през лятото измиването и почистването на кофичките да става преди всяко хранене. Измиването да става с алкален разтвор, четка и гореща вода.
Кофичката да се върне на телето от което е била използвана. Бибероните и уплътнителите също трябва да се почистват и сменят често.

Въпреки, че телетата възприемат високите температури по-добре от кравите, те също бързо се нагряват през лятото. Към това може да се прибавят и мухите, по-високото ниво на влажност, които са допълнителен риск за здравето на телетата.
Бактериите също се размножават бързо, има риск от диарии, мухите са дразнещи и могат да предават болести.
Имайки в предвид задълженията на фермерите за хуманно отношение към животните, ги задължава да следят за чистота и хуманно отношение и към телетата.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here