Да предотвратим топлинният стрес

Поредна година понасяме горещините през лятото и то какви горещини.
Все още никой не е пригодил управлението на фермата спрямо температурните отклонения. Вероятно и това ще стане, но ще трябва време за адаптация.
Първо науката да си каже думата, следва промяна на изискванията на търговците и промяна във времето на производството на продукцията.

Но каквото и да се случи, съгласно прогнозите, горещините ще се засилват все повече и трябва да свикваме да живеем с тях. Засега можем само да изпълняваме някои рутинни мероприятия за да намаляваме действието на високите температури. По простата причина, че нито помещенията са готови да неутрализират горещината нито пасищните ни обекти.

Какво съветват своите овцевъди от Организацията на производителите на овче мляко от Кастилия и Леон.

Топлинният стрес е набор от физиологични промени, които се задействат при животни, подложени на високи температури, които са надвишили способността им да разсейват топлината. В случая овцете, когато са подложени на температури над техния диапазон на топлинен комфорт, те могат да реагират чрез компенсаторни механизми, но когато тези механизми са недостатъчни, телесната температура се повишава, което води до хипертермия или стрес.  .

Диетата, предоставена на животните, трябва да генерира малко топлина.

„Противно на това, което може да изглежда, консумацията на зърнени култури им осигурява достатъчно енергия за поддържане на телесната температура, докато консумацията на нискокачествени фуражи принуждава организма да полага по-големи усилия за задоволяване на енергийните нужди на всяко животно“.

За да се избегнат проблемите, произтичащи от топлинния стрес, Организацията препоръчва следните мерки:

  • Лесен достъп до вода, за да се избегне дехидратация и следователно да се облекчи повишаването на температурата на животните.
  • Имайте сенчести площи във фермата.
  • Изберете правилната порода според района.
  • Прибягвайте до витаминно-минерални добавки в най-горещите времена.
  • Осигурете храна за животните в късен следобеда.
  • Адаптирайте съоръженията, за да поддържате вентилацията на помещенията.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here