Европейски млечен борд – цената на млякото

0

Непрекъснато говорим, че нямаме анализи за себестойността на суровото краве мляко, което би ни дало точно икономическата ситуация в сектора, но и оказало влияние за получаване справедливи пари за производителите.

За какво ще ни послужи една такава информация.

Най-малкото за констатиране ситуацията в сектор мляко по всяко време. Ето на практика какво представлява един такъв анализ за членовете на Европейския млечен съвет.

Не само в Германия, но и в много други страни от Европейския съюз, парите за млякото не са достатъчни, за да покрият изцяло производствените разходи. Това се основава на наскоро публикуваното проучване “Колко струва производството на мляко?” на организацията  Европейски млечен борд.

Според този анализ, средните производствени разходи в ЕС при производството на краве мляко са били 45,35 цента/кг през 2019 г. За разлика от това имаше средна цена за изкупуване от на млякото от 34,52 цента/кг, което доведе до недостиг на разходи от 10,8 цента/кг или около 24%.

Това ясно показва, че в ЕС има проблемен дисбаланс в млякото.,

Според проучването, разходите за производство на мляко в Ирландия са били най-ниски – 34,21 цента/кг, но и това също не е било достатъчно за покриване на пълните разходи с 9% липсва.
Литва с многобройните си малки ферми имаше най-високи производствени разходи – 58,63 цента/кг, което в комбинация с ниска цена на млякото от 28,79 цента/кг доведе до недостиг от 51%.

Според проучването недостиг от 29% има в Германия..
Поглед към двете важни страни производители, Холандия и Дания, показва, според EMB, че след приспадане на всички разходи, изобщо не може да се генерира доход за мениджърите на фермите и работниците.
«Трябва да имате предвид, че говорим за държави, които имат ултрамодерни компании и непрекъснато се развиват технически. И все пак буквално не остава за хората, които произвеждат мляко “, казва председателя на борда ван Кеймпема.

И в другите страни, с изключение на Ирландия, доходите са на критично ниво. Ако само платените разходи се приспаднат от дохода на млечната промишленост, фермите щяха да имат средно само 2,03 цента/кг или 3,25 евро за отработен час.
Но, като се прибавят и другите разходи нещата не са никак добре.

„Как може да бъде приемливо да не печелим нищо или почти нищо, и да продължаваме да произвеждаме” – казва един от шефовете на борда.

ЕМБ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here