Големите и малките – вечният спор

0

Румънците успяха да се оправят с получаването на помощта – COVID, помощ за говеда – 2021 г.
Н
а правителствено заседание на 24 юни беше одобрена Наредба за създаване на схема за държавна помощ за подпомагане дейността на животновъдите в контекста на икономическата криза, породена от пандемията COVID 19.
Сумите ще достигнат до фермерите “до края на 31 декември 2021 г. Мярката, е много интересна в частта си за даване на субсидия за получено мляко през януари тази година. Всъщност говедовъдите ще получат по 142 лей /56.80 лева/ за глава животно и 232 лей /92.80 лева/ за тон предадено мляко.

Но както казахме, вече се появяват оплакванията на дребните фермери. Те изнасят аргументът, че парите ще стигнат до големи производители, които доставят мляко през януари. В този период обаче кравите в малките ферми са пресушени, защото са бременни и не дават толкова мляко, колкото през другите месеци. .

Освен това, млякото което са изтъргували законно – със съответния сертификат на производител и касовите записи, също няма да бъде признато за подкрепа. Обяснението е, че суровото мляко, продавано директно от фермерите, има „специален“ режим. Вероятно базирано на по-високата цена на която се продава това мляко.

Канал agrotv.ro

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here