За пресушените крави – светло или тъмно

0

След решаването на стотиците проблеми при отглеждането на кравите, нидерландските говедовъди – млечен сектор, стигнаха и до режима за осветление в оборите. В момента е модерно да се осигури осветление от 16 часа в денонощието за млекодаващите и 8 часа тъмнина. Освен това, светлината трябва да бъде с минимален интензитет на светлината от 180 лукса.

Не така обаче стой въпросът за сухостойните крави. Те се нуждаят от съвсем друг светлинене режим. Изследванията показват, че ритъма от 8 часа светлина и 16 часа тъмнина, води до увеличаване на производството с повече от 3 килограма мляко на ден през първите 4 месеца след отелването, в сравнение при 16 часа  светлина и 8 часа тъмнина. Трудно е в общия обор да се създаде такъв ритъм на осветление за пресушените крави.
Всичко това води до допълнителни разходи.

Как реагират нидерландските фермери на тези последни изследвания по отношение режима за осветление.
Няма и спор, точно ,като нашите.

Фермер 1: Моля. Престанете с тези глупости! Преди ден кравите трябваше да се охлаждат с дронове, а сега отново сухите крави в тъмни кошари. Не е 1 април! Има твърде много лешояди, които се разхождат около малкото останали фермери, бизнес модел тук и там. Хващайте се на работа хора. Пълно е с интелигентност, идете сами да доите крави!

Фермер 2: Това е поредното типично послание за високотехнологичното земеделие, в което фермери, учени и журналисти се удивляват на иновации, които според тях ще направят света по-добър. По-добре би било да се върнете малко към устойчивото млечно животновъдство, при което кравата е навън колкото е възможно повече и яде колкото се може повече трева. 

Фермер 3 : Нека млекопроизводителите сами да решат!!  Често се прилага това, което според тях се вписва най-добре в тяхната бизнес система. Но все пак четете новостите. Може и да ги приложите.

Фермер 4.Какви глупости !!!!! сухи крави навън е най-доброто, което трябва да се прави.

Източник: Miller et al. 2000

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here