1 част / Асоциацията на Монбелиард и Симентал – отново ни изненада

0

Точно 21 години след създаването на първата Развъдна асоциация в България, чудото се случи.
В целите на тези организации, работещи по селекцията на стадата от контролираните породи или по новому Асоциации изпълняващи Развъдна програма бе залегнало и изграждането на Информационна програма. Програма, която да обработва събраната информация и съответно да бъде на разположение всеки ден и по всяко на фермерите и им помага при управление на фермата.

През 2006 г по искане на няколкото работещи тогава Развъдни асоциации в говедовъдството, в НИГО /тогава/ Стара Загора, се проведе дебат по тези въпроси. Развъдните организации предложиха в института да се сформира екип, които да се занимава само с Информационната система на асоциациите. Тогава обаче избухна спор, защо трябва този център да бъде в Стара Загора, а не в София и с това приключи всичко.

Както се казва петима Петко не чакат и асоциациите почнаха да се спасяват поединично. В повечето случаи информационните системи бяха „невидими” за фермерите.

Данни за докладите има, но за фермерите няма.

Нямаме в предвид резултатите от контролите, които трябва да се връщат веднага във фермата. Става дума за система, която да бъде под ръка на фермера по всяко време и той да има информация за всичко. Мисля, че бяхме писали за „червеното” тефтерче на американските фермери, където те могат да намерят пълна информация за стадото си, но трябва да отделят време за писане. Точно такова ”тефтерче”-от А до Я

представлява Информационната програма на Националната асоциацията за развъждане на Монбелиард и Симентал.

Преди да ви представим системата разговаряхме с председателя на асоциацията – магистърът по селекция и репродукция г-н Атанас Атаносов, да ни каже нещо повече за системата.

Ат. Атанасов: – След като реализираш една мечта, веднага идва другата. Нашата асоциация извървя много труден път. Трябваше да сформираме екип, да променим начина мислене на фермерите по отношение на селекцията, да се научим как се правят контроли съгласно Регламентите. Ако искате дори, да внедрим в някои ферми Изкуственото осеменяване.

Най-трудно ни беше докато убедим нашите членове, че трябва да изпълняват решенията на Общото събрание, случните планове, достоверността на първичната информация за животните в стопанството им. Много усилия ни коства също да ги накараме да четат резултатите от обработената информация и да използват резултатите при управлението на фермата.

Всичко това бяха мечти, които ние реализирахме заедно – фермери, сътрудници, симпатизанти.

Следващата ни мечта  беше да изградим богата на информация Информационна система и да я „сервираме” на компютрите или телефоните на нашите членове.
Искам да ви кажа, че тази мечта е вече факт.

Системата е при фермерите, те вече я ползват и благодарят за това.

Дори получих и малки критики, че това трябвало да се случи по-рано. Нали знаете, българинът обича да види, да пипне и да опита, за да каже добро е. Този етап също го минахме.

Вече мечтая за следващото предизвикателство – да адаптираме към системата нормални развъдните стойности на животните. Всъщност това беше и задача номер едно, когато стартирахме асоциацията.
Вие казахте, че сме реализирали системата от А до Я. Искам да кажа, че има още много наши мечти да реализираме за да стигнем до Я-то.

Какво представлява Информационната система на НАРМС.

Първото е как се е родила.
Определено с много родилни мъки. Без такава система, съвременната селекция не може. Председателят, в миналото много пъти е говорил за информационните системи на Европейските организации, разказвал е как всичко ти е сервирано и само трябва да знаеш как да четеш и използваш информацията.

И тук важна роля изиграват младите сътрудници Таня Момчилова и Даниел Челенгиров,

които настояват за създаването на система и дават увереност на Председателя, че това ще се случи. Екипа има богата информация за подобни информационни системи. Започва залагането на разделите, обработка на данните, резултатите, таблиците. Всичко това се обсъжда, проиграва и дава за изпълнение на програмистите.
Ако някой си мисли, че това става за ден или седмица, просто се лъжи. Трябва всяка цифра да си отиде на мястото и най-важното – информацията да не подведе фермера. Това се случва преди няколко месеца и

Информационната система е вече е достояние на фермерите. Важното е, че всеки фермер има достъп до нея по всяко време, само да има интернет.

Сезам отвори се” – спокойно можем да оприличим системата с тази детска приказка. Зад вратата няма злато, но има много врати, зад които се крие много полезна информация.
В последната стая, на едно място са всички обобщени таблици за състоянието на фермата и за асоциацията.

Започваме да отваряме „вратите”.

На сайта на асоциацията има квадратче “потребител”, в което всеки фермер си пише адреса и съответно паролата и влиза в своето „кътче” на системата. Фермерът може да влезе само на страниците на своята ферма. Също така не може и да променя нищо от информацията, нито да вкарва нова. Достъп имат само няколко от сътрудниците, които са обучени да работят с програмата.

След влизането в системата излиза един екран на които са „стаите” – Търсене, Членове, Репродукция, Разплодници, Случен план, Регистър, Контакти, Родословие, Сътрудници и Изход.

Какво се крие в „стаите” ще разберете в следващия материал-

Информационна система на Монбелиард и Симентал за България

2 част / Асоциация за развъждане на Монбелиард и Симентал – четем програмата

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here