Ръкавици и кърпи

Много пъти не обръщаме внимание на детайлите, а от там може да дойдат големи проблеми.

Защото ръкавиците и кърпите за еднократна употреба осигуряват добра хигиена в доилната зала и по този начин имаме висококачествено производство на храни.

Ръкавиците за еднократна употреба са също толкова необходими в доилната зала, колкото и в операционната. 
Един квадратен сантиметър кожа е дом на десет милиона бактерии. 4700 вида от тези микроорганизми могат да бъдат намерени само на дланта на ръката. Това са достатъчни причини да обърнете внимание на хигиената. Освен чисти дрехи, доячът трябва да влезе в канала с поставени на ръцете ръкавици за еднократна употреба и кърпи за забърсване на вимето.  По този начин доячът минимизира риска от предаване на микроби от крава на крава.

Доскоро, на „мода” бяха платнените кърпи с които се избърсва вимето. Като цяло, използването на такива кърпи е много трудоемко, защото след употреба те трябва да се перат и изсушат. Също така, за целта могат да се използват и стари вестници изработени от стария тип пореста хартия. Доячът обикновено на колана си има закачена една торба и след подсушаване на вимето, слага вече мократа хартия в тази торба. Този метод го бях виждал и у нас. Оказа се, че хартията пуска мастилото и само за секунди вимето на кравата почернява от мастилото с което са отпечатани вестниците.

Сега масово се използват еднократните кърпи.

    • Използването на ръкавици, допреди няколко години се смяташе, като прищявка на фермера. Сега вече се възприема по друг начин.
    • Ръкавиците намаляват риска от пренасяне на патогени между кравите.
    • Ръкавиците за еднократна употреба предпазват ръцете на дояча от влага, химикали и други влияния.
    • При избора на подходящите ръкавици, материалът и размерът са определящи.

Дори да се използват само няколко часа, ръкавиците за еднократна употреба трябва да отговарят на високите стандарти.

Вашата най-важна работа в доилния салон е да подобрите хигиената. Чисти дрехи, чисти ръце и кърпите са част от основното оборудване на дояча. Добрата лична и работна хигиена са в основата на здравословното виме и висококачественото мляко.

Тъй като патогените прилепват особено добре към кожата, микробите, свързани с вимето, могат лесно да се предават от животно на животно, когато се работи без ръкавици.
Голите ръце представляват опасен потенциал за предаване на патогени. При пукнатини и малки наранявания, патогените могат да залепнат по кожата дори след многократно измиване и да се предават от крава на крава.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here