Колко време е необходимо на юниците да свикнат със стадото

1

Един въпрос, който е стоял винаги пред говедовъдите и всеки си го решава както намери за добре. Такова изследване прави университета в Утрех, наречено с името ”Смисъл на сензора”.

Първите резултати се следните:
Поне един месец е необходим за да се нормализира поведението на млечните юници с възрастни крави. Това е очевидно от практическото изследване “Смисъл на сензорите”. Това заключение е на базата на броя на стъпките, които юници правят, след като са били въведени в стадото, в сравнение с новите си партньори.

По-малко стрес с пряко влизане в стадото.
Учудващо е, че влизането в стадото на юниците, непосредствено след отелването, дава по-малко стрес, отколкото въвеждането в стадото след три дни. Това е хормонално контролирано, казват изследователите от университета.
“В деня на отелването, юници са готови да защитят телето си и са по-уверени и смели”

Юници ядат по-бавно
Въпреки горното твърдение за влизане, веднага след отелване в стадото, изследователите препоръчват отделно настаняване на юниците. Те изпитват по-малко стрес, защото не са в конфликт с по-възрастните животни.
В допълнение, земеделските стопани могат да отговорят по-ефективно на типичното хранене на юници. Юници ядат по-бавно от възрастните крави. Допълнителното време, което това изисква, става по-голямо в група с връстници, отколкото в група с доминиращи стари крави.

Говедовъд

 

1 КОМЕНТАР

  1. В по-големите ферми юниците се държат отделно от кравите преди и след отелването до завършване на първата лактация. Фермите се проектират с отделна секция за първотелките с по-къси и по-тесни легла.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here