Някои неща за млякото на прах

Млякото на прах, познато като сухо мляко, се използва много често като заместител на обикновеното мляко. То се разтваря в хладка вода според указанията на етикета, след което може да се използва във всяка една рецепта, в която има мляко. Как обаче се прави млякото на прах?

То се получава от пастьоризирано мляко, което се сгъстява във вакуум, което води до намаляване на обема му с около 4 пъти. След това, получената смес се изсушава в специални пулверизационни сушилни. Млякото на прах бива три вида – обезмаслено, полумаслено (15% масленост) и пълномаслено (25% масленост). В сухото мляко има влага до 4%. Херметично опакованото сухо мляко има трайност до 8 месеца, докато нехерметично опакованото е годно до три 3 месеца.

Според редица специалисти по хранителна и биологична стойност, сухото мляко не се различава от прясното мляко, като количеството на белтъчините, в сухото, достига до 32%. Това обаче са официалните начини за получаване на млякото на прах, като само и единствено производителите могат да кажат по какъв начин го получават и влагат ли и други субстанции, които не са толкова полезни за здравето.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here