Стоп на проверките. Да спасим животните

4

НСГБ – Писмо до министър Бозуков ” Стоп на проверките. Да спасим животните”

Тази седмица и следващите десет дни са най-важните за нашето животновъдство.

На първо място да опазим животните от топлинен стрес.

Него вероятно вече го има във всяка ферма, където няма вентилатори и пръскалки.
Стотици пъти сме цитирали, че топлинен стрес при животните е възможен при температура над 22 градуса.

На второ място е прибиране на реколтата и фуражите за животните и третото е да съхраним нашите животновъди и работници, които също влязат в категорията „слънчасали”.

Националния съюз на говедовъдите в България – НСГБ, в тази връзка е изпратело писмо до МЗХГ за отлагане на планирани проверки във фермите до нормализиране на климата. Никой не иска отпадане на проверките. Напротив, нека да се провеждат, така ще се отстранят некоректните фермери спрямо изискванията.
Получава се парадокс.
Един път стимулираме хуманното отношение към животните и в същото време в деня на проверката ги излагаме на екстремни условия по отношение на високите температури.

Какво се случва с животните. Едно време, през тези летни дни /те не бяха толкова топли обаче/ овцете излизаха вечер на паша, а през деня стояха на сянка. Сега не излизат, защото няма кой да ги изкара и пази на пасището. На практика, овцете излизат в пет часа на пасището, след това влизат в залата за доене или стъргата. Доенето завършва до десет часа и тогава животните лягат на най-хладното място и никой не е в състояние да ги вдигне.
Как ще се закарат тези животни до прокара, как ще вървят.
Гледачите от пет часа са на работа, минали през най-трудната процедура – доенето също трудно ще могат при температура от близо 40 градуса да дърпат и насочват животните.

Подобна е ситуация и при кравите. Ето защо искането на говедовъдите е правилно и ако се иска хуманно отношение към животните, то сега е момента да се демонстрира с разумни решения и действия.

Време за проверки има и изоставането може да се преодолее.

Националния съюз на говедовъдите в България – НСГБ

4 КОМЕНТАРИ

  1. Не може 1 л мляко да е 60 с а един килограм царвица да е 50 стотинки подигравка

  2. te znaqt kade da proverqt ma neim se iska 4e i te lapat ot tam a proverki pravqt na nas deto iskat da se otkajem da neim pre4im

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here