Фалшив протеин – има и такъв

Протеинът, още белтък или белтъчина, е събирателен термин за биологически важни макромолекули, изградени чрез  поликондензирането  на отделни  аминокиселини. Белтъците са един от основните градивни компоненти на живите клетки, както и на  вирусните  частици. Притежават сложна пространствена структура и изпълняват разнообразни биологични функции – от типично структурни, защитни (активна и пасивна), транспортни и съкратителни до каталитични и регулаторни.

Русия. Фалшивите емисии на протеин позволяват безскрупулни производители на фуражи за животни бързо да правят пачки и да причиняват  щети на земеделските стопанства.

Фалшифициране на фураж, особено с протеини, има  навсякъде. Най-често срещаният метод за фалшифициране на протеин е използването на карбамид. За свине и птици това е  отрова, както и за високопроизводителни крави, въпреки тяхната способност за възприемане на определено количество карбамид. Това обаче, може да доведе до проблеми с възпроизводството.

Хранителния пазар е наводнен с фалшификация, твърдят експерти, но точният размер на проблема не може да бъде определен, поради липса на достатъчен брой лаборатории, извършващи съответните тестове. И в случай на фалшифициране на фуражен белтък, този факт често се открива само след като хранените животни с него дадат индикация.

Ситуацията се усложнява от факта, че в Русия няма никакви разпоредби относно съдържанието на не-протеинов азот във фуража. Това означава, че от правна гледна точка на засегнатата ферма трудно би имала претенции към доставчика.

“Преди около месец купихме фураж в които имаше карбамид. Отначало всичко беше наред, а след това внезапно се получи  масово отравяне на кравите и добре ,че приключи само с диария. Ние се насочихме към използването на други храни, а изпратихме проби за анализ. Анализите показаха наличието на по-големи количества  карбамид от необходимото. Явно производителите на храни са опитали да  повишат нивото на протеина, но в нашия случаи са отишли твърде далеч. Ние имахме в момента обаче  трима доставчици, поради което  не разбрахме точно кой е “,- заяви пред DairyNews  директор на” Юбилейна “.

Протеиновите  фуражи, особено в някои региони на Русия са в голямо търсене. В светлината на нарастващите разходи след въвеждането на санкции и нестабилността на националната валута, търсенето на оптимален вариант на икономиката понякога води  доставките да са фалшиви. Въпреки това, както се подчертава от участниците на пазара,  всеки отделен случай трябва да се разглежда отделно. Излишъка на карбамид във фуражите може да е направено умишлено за да се направят продуктите по-евтин източник на протеини, както и да е резултат от непознаване на правилата и нарушения на технологиите.

Логично, карбамида може да бъде полезен за кравите. Моят партньор, който е работил по съветско време,  го е прилагал в дажбата на стадата. Проблемите са само с дозата. Аз съм привърженик на организацията на различни стратегии в говедовъдния бизнес. При положение, че искаме да избягаме от  екстензивното развитие и получаваме  мляко от 6-6,5 тона на крава, за да расте високо енергийната храна с високо съдържание на протеин, карбамида  може да има ефект.

Ако можете да си произвеждате висококачествени фуражи, тогава защо да си правите такива  странни експерименти върху животни. Много по-добре е животните се хранят с естествени хранени “– коментира Николай Перов, специалист по развитието на животновъдни проекти предприятия.

“История на добавянето на карбамид във фуражите е разработвана дълго време. Обратно, в съветските времена, ние искахме да направим пробив по отношение на високо съдържание на протеини във фуражите. Тогава това не се случи, поради ниското ниво на знания на земеделските работници. Вярвам, че сега има смисъл да се развие въпросът за използването на карбамид. Важно е да се гарантира безопасността, и да не се дава на  свине и птици.  Необходимо е да бъдем  внимателни към дозата когато храним животните “- каза Владимир Maненко.

Участниците на пазара посочват, че въпросът за фалшификация на фураж е релевантно поради липсата на законен контрол, манипулиране на система за мониторинг и санкции, които могат да сплашат тези, които искат бърза печалба.


Карбамид (също урея или карбонилдиами;да не се бърка с пикочна киселина) е органично съединение, краен продукт на обмяната на веществата при много животни, получен при разграждането на азотните съединения (напр. аминокиселини). Отделя се отделя чрез урината. Чистият карбамид е бяло кристално вещество със слаб мирис на амоняк. Карбамидът е първото синтетично получено органично съединение. Открит е през 1773 от Hilaire Rouelle. През 1828 е синтезиран за първи път от Фридрих Вьолер (на немски Friedrich Wöhler) при реакция на калиев цианат и амониев сулфат, което противоречало на тогавашното схващане, че органичните съединения могат да се синтезират само от живи същества чрез така наречената „жива сила“ „vis vitalis“. Това поставя началото на органичната химия. Източник: – Уикипедия

Релевантно – уместен, съответен, приложим, от практическо значение, значим, важен, свързан (с даден въпрос)

Източник: qip.ru

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. Голяма истина за да избегнем това май е по добре да си правим фуражи ние хамалогия ама няма да ни заразяват животните

  2. Не карбамида – статията е фалш. Не е тука мястото за подробности, но когато се ползва правилно е отличен източник на протеин. Дозата прави отровата.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here