Фермерите проговарят за проверките

Получихме едно писмо също от наша фермерка, която си беше направила труда да опише какво е преживяла преди няколко години по времето на една проверка в горещините.
Горката жена, вероятно не е спала след този спомен.

Не веднъж, фермерските организации са повдигали въпроса, кой ще поеме икономическите загуби, след проверка във фермата. Засега този въпрос не е решен и всичко остава на гърба на „чичо от село” да си носи кръста.

Няколко пъти повтаряме вече – плащаме фермерите да осигуряват хуманни условия за отглеждане на животните, а в същото време с някои необмислени действия не ги изпълняваме.
Защо.

Отново няма да поместим името на фермерката по понятни причини. Гарантираме обаче, че много от нашите фермери ще видят себе си в тази история от живота.


Здравейте …..
много се радвам на тази публикация и силно се надявам това да стане, искам на кратко да ви кажа, какво стана при проверката на животните на моя син.

Преди четири години дойдоха проверяващи от …………. на проверка преди второто плащане по-млад фермер.
Лошо няма, 640 овце разделени на две стада, които са в две къшли, при проверката трябваше да наврем в едната. Вън беше 35 градуса а вътре представете си, колко е било.

Двама подкарваха едно по едно животните на стъргата, други двама хващат отпред една по една овцете за да могат двамата проверяващи с фотоапарати да ги заснемат.

Крещим като ненормални за да влязат овцете на стъргата, там отново стрес, защото ги хващат и ги държим докато снимката на ушната марка не стане сполучлива, може и пет пъти да я снимат, тя се мята като заклана от страх, а ти трябва да си като Херкулес, за да ги удържиш, всичките 640 броя.

Когато провериха първото стадо, имаше една овца смачкана най-отзад в ъгъла, направихме почивка от 20 минути и започнахме второто стадо.

Беше вече два часа следобед и аз попитах единия проверяващ може ли първото стадо провереното да излезе от къшлата, да пият вода и да отиват да пасат, защото вътре не се диша, а той заяви, че докато не мине проверката, едно животно нямало да влезе или излезе от кашлата.

Накрая им правиха обща снимка.
Побеснях и го попитах,

това ли е хуманното им отношение, животните гладни и жадни да стоят цял ден затворени и натъпкани една в една.

Но не получих отговор.

Продължихме второто стадо по същия начин, до 7:00 вечерта.

Накрая имахме две прекрасни смачкани дзвиски.

От 9:00 сутринта до 7:00 вечерта не бяха нито яли, нито пили.
Както и ние.

Обадиха се след два дена, за да ми кажат, че всичко е наред и просто е нямало за какво да повишавам тон и тем подобни.
Попитаха ме, точно цитирам: – защо се ядосахте толкова госпожо, всички документи и броя на животните ви отговарят.

Само му казах, че аз не се страхувах от това, че няма да ми излезе проверката и за документите, а ме болеше за животните, и затворих телефона.


Името на жената се пази в редакцията.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here