Още за храненето на кравите

Храненето в говедовъдството е един от най-важните фактори да имаме добра продукция, малко заболявания и съответно добра рентабилност.

С други думи, ако за  една крава се грижите  добре, ще получите доход. За да стане това, обаче трябва и добре да храните кравите. Нормално е при храненето да се допускат грешки. За да не става това трябва да изпълняваме и някои правила.

Кои са грешките, които правим при храненето на животните.

Прехранване

Говедата страдат от прехранване, което проявява симптоми под формата на абдоминално раздуване, лошо храносмилане и остра абдоминална дистензия. В допълнение, бактериалните видове, като Clostridium welchii, обикновено се намират в чревното съдържание на животните при условия на прехранване с прекомерно производство на токсини в червата, чието усвояване причинява заболявания.

При млекодайните крави, които  преяждат, това води до стомашно разстройство,  появява се внезапно, което пък от своя страна води до спад в добива на мляко.

Кетоза често се появява при прехранване, тъй като тялото на животното не може да завърши окисляването на мазнините в тялото. Продуктите на непълно окисление (кетонни тела) се натрупват в кръвта и влияят негативно на състоянието на тялото и качеството на млякото.

Недохранване

Продължителният недостиг на витамини и минерали обикновено води до развитие на т. нар. Хранителни заболявания, които могат да увредят здравето на говедата.

Липсата на други фактори, като умерена енергия или дефицит на протеин, води до забавяне на растежа, но не е особено вредно, ако не трае твърде дълго, особено ако животното не е  бременно или очаквано за продуктивно производство.

При размножаването на животни обаче недостатъчното хранене значително намалява нормалната им репродуктивна дейност. Недохранените женски, по време на бременността рискуват да има проблеми при отелването и родените телета ще са слаби.

Обработка на фураж

Смилането често подобрява приема на фураж и към процеса могат да се добавят различни полезни елементи като желязо, цинк, мед, натрий и манган.

В някои случаи смилането може да повлияе неблагоприятно на смилаемостта на храната, в зависимост от степента.

Смилаемостта на сухото вещество на сено от грубо, средно и много фино смилане се намалява съответно с 3,2%, 7,6% и 15,1% в сравнение с дадено необработено сено  в дълга форма.

Едро смляното сено не само се абсорбира по-добре, но и е по-приемливо за хранене на добитъка. То осигурява по-дълго време за дъвчене, по-голямо количество слюнка и по-високо съотношение на ацетат към пропионат в търбуха, което е особено важно за млечните крави, тъй като ацетатът е основният прекурсор за синтеза на млечна мазнина.

Установено е, че топлинната обработка на други храни е полезна, особено в случаите, когато в състава на дажбата са добавени памучни семена или соя. Загряването на такива съставки при 140-150°С за 2-3 минути, води до унищожаване на природните токсини и инхибитори, присъстващи във фуража и следователно подобрява тяхната хранителна стойност.

Честота на хранене

При хранене на животните 5-6 пъти на ден, в търбуха ще има стабилно ниво на рН от 5,5 до 5,8, но при хранене само 1-2 пъти на ден, стойността на рН ще варира от около 5,1 до 7,1. през същия ден.

При стабилна стойност на рН в търбуха, смилаемостта на диетичните фибри ще се увеличи поради повишената микробна активност в търбуха, което е резултат от повишеното ниво на енергия, необходимо за такава активност.

В допълнение, високочестотното хранене намалява количеството на амоняка, произведен в търбуха след разграждането на протеините, което показва ниски нива на образуване на разградими протеини и високи нива на неразградими протеини, които се използват за производствени цели.

Фактори на околната среда

Някои фактори на околната среда могат да повлияят на консумацията на храна при животните, като например топлинен стрес, шум и голямо изтласкване.

Физиологични фактори

Потреблението на животни се влияе от възрастта, бременността и нивото на физическа активност.

Болест

Проведено е проучване за количествено определяне на намаляването на приема на фураж и свързаните с него загуби в производството на мляко, свързани със здравословни проблеми при млечните крави.

При заболявания като диария, мастит, кетоза, приемането на фураж е намалено с 6,7–14,7 кг на глава, като загубата на мляко е голяма. Инфекцията с външен паразит може да повлияе неблагоприятно на храненето на говедата.

Ако приемем, че животното е заразено с 200 кърлежи, тогава може да изгуби 200 мл кръв или 40 г протеин всеки ден (ако кръвта съдържа 20% протеин).

Увеличаването на необходимостта от протеин до 40 g може да бъде удовлетворено чрез въвеждане в диетата на 150 g памучно брашно или от микробен протеин, произведен в търбуха.

Следователно, изискванията за аминокиселини се увеличават в ситуация на инфекция с говеда с външни паразити.

Ефектите на вътрешните паразити върху говедата ще зависят от тежестта на инфекцията, както и от възрастта и нивото на стрес на животното.

Вътрешните паразити в различна степен влияят върху приема на храна от животните в зависимост от степента на инфекцията. Тази връзка може да се обясни с влиянието на паразитите върху подвижността на белега, рН на белега и хормоналната система, която регулира апетита и приема на храна.

Вътрешните паразити влияят също така върху усвояването и употребата на хранителен протеин, така че животните обикновено се нуждаят от компенсиращ източник на енергия по време на лечението.

Какво може да се направи, за да се предотврати намаляването на приема на храна и усвояемоста?

Трябва да се избягва прехранването на животните над действителната им нужда. В допълнение освен спестяването на фураж, прехранването влияе  негативно върху околната среда в търбуха и причинява много проблеми със здравето и производството. Трябва да се избягва и недохранването, особено при продуктивни животни.

Храната трябва да се обработва по подходящ начин и да се предлага няколко пъти на ден. Трябва също да се има предвид, че реакциите на животните към храната могат да варират в резултат на физиологични промени, свързани с възрастта, и че диетата трябва да бъде съответно коригирана.

Топлинният стрес има отрицателен ефект върху усвояването на фуражите и производството на мляко и следователно трябва да бъде намален чрез манипулиране с храната (добавки с допълнителни мазнини, протеини и минерали), както и чрез промяна на микроклимата (засенчване, кондициониране и др.).

Излагането на шум също засяга преживяванията и метаболизма. В случаите, когато не може да се избегне шума, добавянето на допълнителни антиоксиданти към храната може да помогне за смекчаване на неблагоприятните метаболитни реакции, свързани с шума.

Животните трябва винаги да бъдат здрави. Трябва да се извърши обезпаразитяване и управление на пасищата, за да се сведе до минимум ефектът от вътрешните паразити.

По същия начин, външните паразити трябва да бъдат стриктно контролирани с инсектициди. Това обаче трябва да се извършва под надзора на ветеринарен лекар, който ще ръководи лечението в зависимост от степента на инфекцията, както и от възрастта и здравето на животното.

Автор: д-р Салах Хамед Есмаил

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here