Удобно легло – повече мляко

2

Непрекъснато ни заливат с реклами за най-удобните матраци. И наистина, ако човек си легне на тях и заспи, събуждайки се, остава с впечатление, че е спал два дни. Удобни, лесни за поддържане, издържливи.

Кравите също се нуждаят от удобни легла, защото на ден им е необходимо да прекарат в легнало положение и да преживят успешно поне 12 часа.
Всичко това означава, че трябва да осигурим подходящи легла за кравите – трайни, с лесна поддръжка, сухи, устойчиви на влагата.

Когато избирате или модернизирате леглото, обърнете внимание на няколко фактора едновременно. Подложката /дюшека по нашенски/ трябва да е трайна и лесна за поддръжка, суха, но също така устойчива на влага (напр. гумени постелки). Тя трябва да осигури безопасност при ставане и легнало положение.


Леглата не трябва да бъдат направени от материали, в които патогенните микроорганизми могат да се размножават. „Спалното бельо”, като слама, торф или дървесни стърготини, комбинирани с постоянната температура на тялото на кравата и фекалиите, е чудесен субстрат за растежа на бактериите. Следователно, постелята трябва да се сменя всеки ден и колкото е възможно по-често.


Качеството на леглото зависи не само от използвания субстрат. Отгоре, то никога няма да бъде сухо и хигиенично, ако вентилационната система не работи добре. Тогава излишъка от влага остава върху матраците или прониква в постелята, което означава осигуряване на идеална среда за бактериите.


Познаването на естественото поведение на млекодайните крави, позволява подобряване на развъдните методи, като се вземат предвид основните нужди на животните. Видът на леглото, поддържаната хигиена и точния брой крави за помещението, могат да бъдат ключът към успеха на много ферми, в които се отглеждат млекодайни крави.


Използване на дъски. Умелото им използване в краварника може да им отреди доста функции. Те могат – да разделят леглото от фуража. Могат да очертават леглото, могат да изолират леглото от мястото за физиологични нужди на кравите. Правилно оформени, почистени и изгладени, ако е необходимо, дъските могат да изпълнят трите изброени функции.


Обикновено, напоследък се използват за легла гумени постелки или плитки легла с пясък. Каучуковите подложки спестяват много време за почистването, а бавното им деформиране е достатъчна да имаме добро легло дълго време. Леглата застлани със стърготини или слама трябва да бъдат почиствани или заменяни ежедневно, което увеличава потенциалните разходи за поддръжка. Гумените матраци са удобни за дезинфекция и измиване, леглото осигурява комфорт, пясъкът се адаптира към формата на тялото.

Всички изброени системи за легла имат своите предимства и недостатъци . Изборът зависи от фермера, финансовите ресурси и собствените ресурси (напр. слама).

Има още една система, която позволява на кравите да имат най-голяма свобода на движение и да избират място за почивка. Става дума за обор осигуряващ много площ за животно или голям двор с навес. В този случай, самите животни решават в каква позиция да лежат, ферментиращият тор генерира допълнително топлина, няма йерархични боеве причинени от липсата на място за почивка.

Предимствата могат да се променят без край, въпреки, че тази система за поддръжка също има много дефекти, които оказват влияние върху качеството на произведеното мляко и необходимостта от управление на оборския тор.

Изследователите са направили много изследвания върху предпочитанията на кравите по отношение на избора на почивка.

Кравите определено предпо-читат да лежат на сухо легло. Животните, които имат достъп до мокри и непригодни легла са наблюдавани за определен период и се оказва, че те предпочитат да стоят в коридора за хранене или в пътеката за тор, вместо да легнат.
Същите животни бяха отведени в помещение със сухи и удобни легла. Времето за почивка тогава се увеличава средно с 5 часа при използване на сухите легла.

На пасищата са проведени редица експерименти, в резултат на които се оказва, че кравите предпочитат да лежат на сухо легло под покрив, отколкото на тревата.
Условията, причиняващи невъзможността или нежеланието на кравата да легне, може да доведе до редица сложни заболявания на копита.

Леглото трябва да осигури на кравата свобода на движение, като ставане, лягане, промяна на позицията.
Govedovad.com

 

 

 

 

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. УДОБНО Е САМО ЗА ВАС МИШО ДА ГО

    ПИШЕТЕ И ЗОРОВ ДА ВИ ПЛАЩА,ВСИЧКО ОСТАНАЛО НЕ Е УДОБНО ,НАЙ-ВЕЧЕ ЗА ПЛАЩАНЕ.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here