Защо трябва да ядем орехи?

Ежедневната консумация на орехи при хората, увеличава броят на полезните бактерии в червата  и помага за укрепване на сърцето.

Американски учени от Университета в Пенсилвания откриха, че диетата с ниско наситени мазнини, включително орехи, понижава холестерола и кръвното налягане, помага за укрепване на сърцето. Как орехите влияят върху работата на стомашно-чревния тракт.

За проучването изследователите наели 42 доброволци с наднормено тегло на възраст от 30 до 65 години. Преди експеримента участниците са се хранили в продължение на две седмици като средностатистически американци.
След това те са разделени на случаен принцип в три групи. В диетите и на трите групи наситените мазнини са заменени или с орехи, или с растителни масла.
Първата  диета е съдържала цели орехи; втората е без орехи, но включва алфа-линоленовата киселина (ALA), намираща се в орехите и полиненаситените мастни киселини; третата –е  също без орехи, но с ALA и друга мастна киселина – олеинова.
Експериментът продължава шест седмици.

 Учените анализирали фекалните проби на участниците, събирани 72 часа преди участниците да почнат да изпълняват диета и три пъти по време на експерименталната диета.

Резултатите показват, че ежедневната употреба на орехи като част от здравословната диета води до увеличаване на броя на полезните бактерии в червата.

„ Диетата с орехи е обогатила редица здравословни чревни бактерии“. На първо място това е Roseburia, която се свързва със защитата на чревната лигавица. Ние смятаме, че също видяхме обогатяване на Eubacteria eligens и Butyricicoccus. Авторите смятат, че има пряка връзка между промяната на чревния микробиом и благотворния ефект на орехите върху сърдечно-съдовата система.По този начин увеличаването на броя на Eubacterium eligens води до понижаване на кръвното налягане, а Lachnospiraceae води до понижаване общия и “лош” холестерол. В групите, където орехите са заменени с растителни масла, растежът на тези бактерии не се наблюдава.

Замяната на обикновената закуска, особено ако е нездравословна храна, с орехи е малка промяна, която лесно можете да направите,  да подобрите работата на храносмилателния тракт “, казва един от учените.

Учените смятат, че употребата на 50-80 грама орехи на ден влияе положително на чревния микробиом, намалява риска от сърдечни заболявания и допринася за цялостното оздравяване на организма.

Източник: РИА Новости 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here