Пастьоризация или стерилизация

0

Млякото е може би най-важният продукт в храната на хората. То осигурява на тялото енергия и повече хранителни вещества, необходими за организма, отколкото всяка друга храна.

Млякото се счита за най-богатата храна на природата, тъй като е добър източник на калций (200 мл мляко осигурява на тялото 1/3 от препоръчителния дневен прием на калций), фосфор, йод, витамин В2 и В12.
Освен това, консумацията на мляко доставя на организма ниацин, фолиева киселина, витамин D и C, калий, магнезий и цинк, като същевременно снабдява организма с протеини с висока биологична стойност и аминокиселини като казеин. В по-малка степен отговаря на ежедневните ни нужди от витамин А и витамин В1.

В процеса на производство, транспортиране и съхранение на млякото, някои от микроорганизмите, могат да бъдат опасни за човешкия организъм. Ето защо суровото мляко, преди да бъде употребено за консумация, трябва да бъде топлинно обработено, за да е безопасно за потребителя.

Термичната обработка, предимно се извършва по два начина – пастьоризация и стерилизация.


Чрез пастьоризацията,
се унищожават болестотворните микроорганизми и по-голямата част от останалите не-патогенни микроорганизми. Малкото, които остават живи, са безвредни за хората и не се размножават при температури в хладилника.

За разлика от това, стерилизацията унищожава всички микроорганизми. В резултат на това, стерилизираното мляко се съхранява извън хладилника в продължение на 6 месеца или 1 година, в зависимост от топлинна обработка, която е претърпяло.

На пазара течното мляко се предлага в 4 различни категории в зависимост от вида на топлинната обработка, която е претърпяла.

Прясно мляко:
Сурово мляко, което се пастьоризира при температура от 72 ° C за около 15 секунди, има срок на съхранение от около 3 до 5 дни и след преработката трябва да се съхранява в хладилник при температура от 1 – 4 ° C. Именно това е млякото наречено seven days или седем дни,  което гръцките фермери настояваха да се предлага на пазара.


Висока пастьоризация:
Приема топлинна обработка при 100 ° С за около 7 до 15 секунди, има срок на годност около 35 дни и след преработката трябва да се съхранява в хладилник при температура от 1 – 4 ° С.


Дълготрайно
(UHT): Стерилизира се при температура над 100 ° C за около 5 секунди, има срок на годност от няколко месеца и не е необходимо да се съхранява в хладилник след обработка.


Кондензирано мляко:
Стерилизира се при по-високи температури, над 100 ° С, след това се отстранява водата от него и има срок на годност няколко месеца без охлаждане.

Термичните обработки причиняват промени в органолептичните характеристики на млякото, пропорционално на степента на тяхната интензивност.
Може да се каже, че пастьоризацията е с умерена термична обработка и нито намалява хранителната стойност на млякото, нито намалява неговите органолептични характеристики.

Стерилизацията на млякото при свръхвисоки температури, над 100 ° C (135 ° C – 150 ° C), значително намалява хранителната стойност на млякото и най-много, чувствителните хранителни вещества, като фолиева киселина, витамин С, витамин В12 и тиамин.

Дългият срок на годност на стерилизираното мляко води до по-нататъшно влошаване на неговата хранителна стойност, тъй като В6 и витамин А се разграждат по време на неговото дългосрочно съхранение и в по-малка степен – на витамин В12. При стерилизация се наблюдават и промени в цвета и миризмата на млякото.

Концентрираното мляко, въпреки че има два пъти по-голяма концентрация, поради активната топлинна обработка е по-малко хранително от млякото (UHT мляко) и дори по-малко от пастьоризираното мляко.

Това е така, защото, освен загубата на горепосочените хранителни вещества и витамини при приготвянето му, лизина- ценната за човека аминокиселина, се унищожава.

Не случайно, повечето европейци консумират пастьоризираното мляко, поради по-голямата му хранителна стойност!
Източник: flashnews.gr

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here