Точно и навременно решение на МЗХГ. Фермерите за горещините

2

Както знаете Националния съюз на говедовъдите в България – (НСГБ), преди няколко дни изпрати писмо до министъра на земеделието, относно извършването на проверките по фермите.

Тук не става дума за отмяна на тези проверки.
Такива трябва да има, но в добри условия за провеждането им.

От министерството реагираха светкавично.
Както самият министър г-н Бозуков, така и зам.-министър доц. д-р Крум  Неделков.
Веднага беше пуснато писмо на МЗХГ в което се казва:
Проверките в животновъдните обекти на бенефициери по схемите и мерките за директни плащания за Кампания 2021 ще се извършват рано сутрин, във времето до 10 часа.
Ограничението в часовия диапазон се налага поради предстоящите екстремно високи температури в страната и обявения жълт код за горещини от Националния институт по метеорология и хидрология. Инспекциите в стопанствата на фермерите, които все още не са уведомени за тях, ще бъдат отложени до подобряване на климатичните условия в страната.

Проверките на място за допустимост по обвързаната подкрепа и тези за кръстосано съответствие, в случай на припокриване на обектите, ще се извършват едновременно за улеснение на стопаните.   

Това нареждане се приветства от животновъдите, защото само те си знаят как се работи при 40 градуса температура.
Всъщност, какво става по фермите в тази горещина. Не е лошо медиите, които имат достъп до големите телевизии, да заснемат как се чувстват животните и фермерите по време на горещините и да запознаят обществото как млякото стига до кутиите.

Ние можем само да гадаем (понякога сме и виждали) какво става във фермите, но самите фермери разказват за това.

Пени Ботева-фермер от Хасковска област – ако погледнете температурните градуси по време на тв излъчванията, ще видите, че в нашия край температурите са аналогични на тези в Сандански, който се смята за най-топлия град у нас. През последните дни температурите не падат от 40 градуса.
Кравите още с излизането от района на фермата бързат да влязат в близката река, лягат както летовниците на морето във водата, потопени до шията и стоят с часове.
На пръв поглед няма лошо, но през това време те не поемат фураж, това означава по-малко мляко.
Притеснена съм и от мастити. Това може да се случи от многото стоене във водата. При доенето, отделям най-много внимание за това.
Обора ни е оборудван с вентилатори. Наложи се да ги спра, защото без оросяване те бълват само топъл въздух. Всъщност сега разбрах, че топлината засега ни „побеждава”.

Минчо Иванов фермер от Кортен. Това е един от най-добрите наши говедовъдиВъв фермата му се доят ежедневно над 1500 крави. Средната дневна млечност от крава е над 35 кг. Скоро отелените крави и юници стартират с 50-60 кг дневна млечност. Цялата фамилия работи в стопанството и интересно, как не се намери организация или институция, да му връчи на този човек един приз за най-добър говедовъд на годината. Човекът е 24 часа на фермата. Каза ни, че това са най-тежките дни за животните, откакто се занимава с говеда, а това са вече повече от 30 години.

В новите обори няма чак толкова голям проблем. Пръскалките и вентилаторите работят. Проблемът е в старите обори, където си е направо огнен ад. Топлинни удари има. Има и жертви.
Тук идва и въпроса за икономиката.
Електроенергията се увеличава, цената на млякото, което намалява при тези горещини, не се увеличава. Не случайно казахме най-добър говедовъд. Неговите наблюдения и записи показват, че животни, които, като телета са изкарали някакво заболяване, сега като възрастни животни, независимо, че са израснали телесно много добре, дават по-малко мляко от връстничките си, които не са боледували. Те са и много са по-лабилни към заболяванията и по-приемливи на топлинен стрес. С други думи, той стига в практиката до извода, който направиха скоро екип от учени от САЩ. Така че, високата млечност и дълголетието се „ваят” веднага след раждането.
“Ще продължавам да акцентирам при отглеждането на новородените телета” –  споделя г-н Иванов.

Д-р Янко Митев: фермер от Ямболско.
– Моите овце са за производство на мляко. Средната млечност от овца е над 250 кг, плодовитостта е също добра. Но сега, в „огнения ад” нещата вече стоят по друг начин. Овцете в девет часа лягат и не мърдат до вечерта. Това означава по-малка консумация на фуражи и съответно мляко, което означава пари за фермата.
Преди няколко дни видях нещо невиждано. Все пак от 30 години съм при животните. Както си вървеше стадото из района приближи до един гьол, както му казваме, нещо по-голямо от локва и изведнъж една овца с голяма скорост напусна стадото и скочи във водата. След доенето – девет часа сутринта, овцете лягат и никой не е в състояние дори да ги вдигне.
За млекодобива е ясно. Намаля драстично, това означава, че и приходите ни ще намалеят. Определено не сме готови да посрещнем тези горещини.

Тези изказвания на наши водещи животновъди идват да покажат, че ще се наложи промяна на целите, които са си поставили нашите животновъди за подобряване отглеждането на животните.

GOVEDOVAD.COM

2 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here