Телетата – живот без майка

0

Вече една година поместваме материали за животновъдството през призмата на веганите, защитниците на животни и други организации. ЕС, също „натиска” през последните години за още по-хуманно отношение към животните и осигуряването им на отлични условия за живот в животновъдните обекти и пасища.
Какво казват защитниците.                                                                                   Повече от 4 милиона телета се раждат в Германия всяка година. Малък брой телета са необходими за разплод. Останалите  се отглеждат като юници и бици за клане, като  една част от тях се колят на 25-та седмица от живота им за производство на телешко месо.

Ето как изглежда съдбата на по-голямата част от новородените телета.

Телето се отделя от майка си в първите дни от живота си и се затварят в една кутия /бокс/ със скаров под без постеля до 8-та седмица от живота му. Само няколко дни след раждането телето получава само разтворено обезмаслено мляко на прах с растителни мазнини.

 Единичните телета не могат нито да играят с връстниците си, нито да поддържат физически контакт с майката. Поради това им липсват най-важните екологични стимули, които младите, пасящи животни, изпитват в стадото. От 8-ата седмица на живота телетата се отглеждат на групи, предимно на напълно покрити с плочи под, и се хранят с помощта на хранилки за мляко. Поради бързия поток на мляко, те не могат напълно да заменят смученето, както става, когато са при майката. Много често телетата се сучат взаимно.
Това поведенческо разстройство води до възпаление на пъпа и вимето. Корените на рога на повечето телета се изгарят с болка без упойка, така че когато станат възрастни да не се наранят по-късно в тесните конюшни. 

 Ето как трябва да бъде. Правилното отглеждане на телета, задължително трябва да включва непрекъснат контакт с майката. Това е най-важният социален партньор за телето. Телетата, които остават с майката, растат по-бързо и е по-малко вероятно да развият диария или пневмония. Те не проявяват склонност да сучат други телета и по-късно се грижат за собственото си потомство много по-добре. Битките за ранг също са сведени до минимум, тъй като рангът на теле в рамките на стадото се различава от този на майка му

Така трябва да бъде.” – При месодайните говеда, отглеждането на телета с  майката се осъществява на пасището, чрез кърмене на телетата. Кравите “медицински сестри” са майки-заместители, на които едновременно могат да сучат до три телета. В някои млечни ферми, телетата могат да посещават майките си по няколко пъти на ден в манежа.

Друг вариант на отглеждане, е отглеждането на телета в т.н иглута. Телетата след оставането при майката за няколко дена след раждането, се преместват в т.н къщички или иглута. Въздухът при тях е значително по-здравословен, отколкото в лошо проветряваните, топли обори. Винаги чистият въздух в комбинация с климатичните стимули укрепва имунната система.

Телета в групово жилище. Германия през последните години намалява броят на закланите телета годишно. Телешкото се откроява в сравнение с месото на възрастни животни поради по-светлия си цвят (розово до светлочервено) и е с по-ниско съдържание на  мазнини.
Бялото телешко месо, което често се търсеше в миналото, беше резултат от недостатъчно хранене със заместител на млякото, без груби фуражи. „Бялото“ месо не е с по-високо качество от червеното месо, а само по-бедно на желязо. Днес този метод на хранене е забранен в Германия.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here