Колко е работното време на фермерите

0

Колко работят фермерите у нас, не можем да ви кажем. Вероятно има такива изследвания. Но ние знаем, че те работят и то много – на разположение са почти 24 в денонощие,7 дни в седмицата, 365 дни в годината.

Едни от най-много работещите фермери в Европа са швейцарските. Те дори водят с 5-6 часа повече работа на германските си колеги. Швейцарския фермер работи 55 часа седмично, или близо осем часа на ден седмично, или 11 часа при пет дневна работна седмица.

Над две трети от анкетираните фермери, в швейцарското проучване на работната сила, работят повече от 50 часа седмично. Средната стойност е 55 часа.

Повече от една четвърт от жените фермери работят повече от 50 часа, средно жените работят по 28 часа седмично. Домакинската работа и допълнителните дейности обаче не са включени в това работно време.

При  търговците, работното време е значително по-малко. За мъжете това е средно 42 часа, а за жените 28 часа. Около две трети от фермерите и над половината от жените  обикновено работят през почивните дни.

Фермерите се радват само 9 дни ваканция годишно. Ваканцията за жените е по малко-само седем дена..

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here