Храна само за спешни случаи

Все още не сме чували за такава храна у нас, но след този материал може предприемчиви нашенци да почнат и да я предлагат.

Всъщност за момента основните доставчици на световния пазар не спират да произвеждат.
„Това е голяма хранителна индустрия, която процъфтява в Америка в по-голямата си част. В Европа има две или три компании и това са продукти, които се отнасят до оцеляването при много трудни условия. Това са специално преработени храни, чиято основна характеристика е, че се съхраняват лесно при нормални условия и имат предимно много дълъг срок на годност. Тоест, някои от тях издържат 25 години“.

В Европа компаниите, които произвеждат този вид храни, са базирани в Германия и Англия, докато третата компанията – в Швейцария, се занимава основно с поддържане на водоснабдяване за продажба, в случай на извънредна ситуация.

На уебсайта на Германската федерална служба за гражданска защита (BBK) има препоръки за домакинствата да имат достатъчно храна за поне две седмици и по-специално продукти, които могат да се държат извън хладилника.

Големите райони в цяла Европа са засегнати от прекъсване на електрозахранването през последните години. Резултатът беше, че хладилниците не можеха да функционират, много продукти, трябваше да се развалят, и супермаркетите разпродаваха в рамките на 48 часа това, което имаха на рафтовете.

Тези практики от страна на компетентните служби и разбира се пандемията Covid-19, карат компаниите за спешни храни да произвеждат постоянно и да обръщат голямо внимание на качеството на продуктите. Качеството на суровините, обработката и приготвянето на храната, както и материалът на опаковката определят дали продуктът ще издържи две, пет, десет, петнадесет или двадесет и пет години да е годен.

Консервираните храни са разделени на категории. Класификацията им във всяка категория зависи от температурата и продължителността на пастьоризацията. Колкото по-висока е температурата и колкото по-голяма е продължителността, толкова повече микроорганизми и бактерии са убити. Продуктите могат да се консумират без риск и много по-късно от срока на годност, твърдят производителите на спешни храни. Датата, посочена на опаковката, не е индикация, че храната ще бъде развалена, но главно определя точката, до която тя няма да загуби качеството и вкуса си.

Показателна за вековната практика на съхранение на спешна храна е статия от юли 2002 г. в германски сайт, според която 84-годишен мъж намира в гаража си кутия с двадесет кутии хляб от Втората световна война. Компетентният орган за контрол на храните в град Зиген изследва хляба и го описва като „все още годен за консумация“.

Съвременните технологии вече позволяват ястия, съобразени с предпочитанията на всички. Компаниите предлагат всичко, от пакетирана закуска с бисквитки и палачинки, до спагети с кайма и пакети за вегетарианци и вегани. Според производителите, порциите включват всички калории и витамини, от които човек се нуждае, в зависимост от теглото си. Цената на пакета за възрастен, с всички хранения през седмицата (закуска, обяд, вечеря) е 150 евро. Пакетите варират и са предназначени за нуждите на семейство с различен брой членове.

ИЗТОЧНИК: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here