ЕС: Румънските зърнопроизводители се доближават до рекорд в производството на пшеница

0

Прогнозите са за почти рекордна реколта за  пшеница, отглеждана в Румъния, се казва в последната оценка на анализаторите на Европейската комисия.

Кампанията за прибиране на реколтата от пшеница напредва добре, с много добри перспективи по отношение на добива.

Поради това не ни и учудват и цените, на които се търгуват обработваемите земеделски земи.

Новини от съседите: 1 хектар обработваема земя – 116 473

Новини от съседите: 1 хектар обработваема земя – 116 473 €

Топлината и сушата ограничават растежа на летните култури в най-западната част на страната, докато обилните валежи и сезонните температури, осигуряват добри условия за отглеждането им  в Източна Румъния.

Следователно, според последната прогноза, Румъния може да постигне среден добив от хектар от 4,77 тона годишно, с 12% повече от средното за последните пет години и 60% в повече  от добитото през  2020 г., която бе много лоша година за земеделието.

При обща обработваема площ от 2 121 000 хектара, изглежда, че общото производство отново може да надхвърли прага от 10 милиона тона (само обикновена пшеница). 

Общото производство на зърно в Румъния е намаляло през 2020 г. почти до половина в сравнение с 2019 г., поради екстремната  суша, която засегна някои земеделски площи в страната според оперативни данни, предоставени от Министерството на Земеделие и развитие на селските райони.

Производството на пшеница в Румъния регистрира минус от почти 41% в сравнение с 2019 г., достигайки 6,091 милиона тона.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here