Министър Бозуков – Медалът има две страни

0

Христо Бозуков:

Ще има пълна информация какво сирене ядем, дори и в заведенията

След като прочетохме интервюто на министър Бозуков, поместено във в-к „24 часа“, го оприличихме като “медал”. Медалът обаче има две страни. Първата – нагласена в различни цветове, картинки и дори диаманти.
Втората страна, понеже не се вижда, на нея няма нищо,  или в най-добрият случай има изписана някаква година.

На първата страна на медала съвсем правилно се хвалят нашите зърнопроизводители, съчетали в едно отлична агротехника, благоприятни климатични условия, високи добиви и високи изкупни цени. Все пак, 7 милиона тона пшеница производство, и над 650 кг от декар, са страхотни резултати.

Животновъдите ги поздравяват за високите добиви.

В отчета, който прави министърът, под формата на отговори на въпроси, зададени от журналиста, влизат и изпълнението на няколко задачи, започнати от предишното правителство. Плюс задачите решени от временното правителство –  големият брой проверки в горските стопанства, осигуряването на 170 милиона лева за земеделието, също така финализирането на преходната национална помощ и др.

Интересна е одобрената Наредба за изискванията към млечните продукти, която министър Бозуков също коментира. С много самочувствие, как клиента ще бъде информиран за всичко и няма да има никакво разминаване в качество, етикет и изисквания. Интересното е как нашия потребител ще разбере и приеме тази информация. За да стане това, може би ще трябва да изкара курсове по млекарство.

Имахме едно сирене, което си е национален продукт, познато не само у нас, а и в чужбина, под името “Бяло саламурено сирене”, някъде дори се пишеше и Българско саламурено сирене.

Скоро на въпроса на журналисти, с какво се характеризира Бялото саламурено сирене, един от нашите водещи учени в млекарството отговори:
– Много просто, сухото вещество трябва да е минимум 45%.

Въпреки, че по стандарт нещата са толкова прости,  през годините, не можа да се упражни качествен контрол и при всяка проверка, поне 50% от пробите за сиренето не отговарят на изискванията. Въпреки приетите всякакви мерки, включително и жигосването на всяка буца сирене, така и не можа да се сложи ред по отношение състава на сирената.

Сега според Наредбата, Бялото саламурено сирене ще се диференцира на няколко вида сирена – високо маслено, пълномаслено, със средна масленост, частично обезмаслено и безмаслено. Така е според стандарт „Кодекс Алиментариус“ за сирена в саламура. Никъде обаче не в този кодекс не става дума за Българското Бяло саламурено сирене. Освен това ще има и сирене с повишено водно съдържание.

Защо написахме този репортаж, защото много наши читатели животновъди, ни се обадиха, че няма казана и една дума за животновъдството.
Че нещата не са добре, това е ясно.

Разбира се, министъра за това няма вина.
На обратната страна на медала трябваше именно да се пише най-вече за проблемите в животновъдството и освен това, издавайки поста на новия министър, докладът да започва с думите:

първата Ви работа, е да разгледате проблемите в животновъдството.

Какви са проблемите ние можем само да ги предадем от устата на фермерите.

Изключително тежко е положението в говедовъдството.

НСГБ още декември изпрати писмо до МЗХГ и би камбаната, че се задава ужасът за фермерите. След това, ново писмо до министр Бозуков и последвали две срещи със зам.-министър Крем Неделков. Последният успя да реши бързо някои от по-лесно изпълняемите проблеми, като провеждане проверките рано сутрин, писмо да Банките и още няколко подобни.

Остана обаче икономиката на фермите.

Помощ де минимис за пандемията няма, защото няма пари. Цените на фуражите увеличени с 30%, ако спреш да храниш, губиш повече – хем мляко и от последствията при самото животно.

Цената на млякото ниска.

Всички се научиха да дават отговор като – ама ние сме почти колкото средната за ЕС.
Защо някой не каже, като база, животни и природен ресурс, колкото средното ли сме за ЕС.
Нямаме защитна програма при такива случаи – висока себестойност – ниски цени.
Много фермери вече търсят начин да се сбогуват с говедата. Това не казваме ние, казва го говедовъд от Бургаско, който е на път да ликвидира фермата с 400 крави и да остане само зърнопроизводител.

Друг фермер ни се обади от Германия. Отишъл човекът за няколко месеца да изкара някои лев и да ги налее в кравефермата си, защото не иска да се разделя с нея – тук, след работа, като повечето фермери, влизам в фермерските сайтове.

То и където и да погледнеш, само обяви за продажба на крави.

Задържат се тези около големите градове, където имат клиенти за продукта от фермата, ама и те не са решили дали  ще ги ликвидират някой  ден,  и те живеят под напрежение.

Друг  фермер от Плевенско плаче по телефона:
Имам 10 мъжки телета Абърдийн Ангус – чистопородни. Сега са 250 кг и няма на кой да ги продам. Обявих ги по 4 лв за кг, нали е уж най-хубавото месо. Никой не се обажда. Единствено момчетата с камиончета, но ми дават максимум 3.20 лв.
Ами те ще вземат по-голяма печалба от мен.  Освен това не искат фактура. А аз трябва да имам документи до кланица на 30 говеда. Под селекция съм. И сега хем ще загубя от цената, хем няма да мога да си получа парите по мярката. Няма кланици, няма депа, няма никаква организация за това. На срещи с хора от министерството и науката по тези въпроси те ми отговарят – правете кооперации, правете депа, правете кланици, правете магазини.
Ами нека те да дойдат да ги направят тези неща.

И следва фермерът от Ямболско:
Увеличиха ми млякото от 60 на 62 стотинки. Горещините страшни и то падна двойно. Пашата, друг път се задържа до 15 август, сега я няма от началото на юли. Проблем с водата нямаше доскоро, сега поя животните в една вадичка, която ще пресъхне всеки момент. Следва най-близкия източник на 2 км, как ще стигнем до него при 40 градуса не зная. Изгоних работниците. Сега гледаме животните тримата – аз, жена ми и майка ми. Добре, че двете жени се погаждат. Представете си, ако бяха както ги пишат за свекървите и снахите, какво щеше да става. Не се издържа да знаете.

Имената на четирмата фермери са в редакцията.

Оказа се, че задната страна на медала се запълни повече от предната. Сега трябва да се знае, че не става дума за някакви пари, да се запушат устите на фермерите. Трябват много пари и пак много пари. Преди това идва политическото решение. Румънците стават едни от най-големите производители на зърно в Европа и най-големия износител на живи животни. Днес в тяхната преса има съобщения, че министъра на земеделието е бил на среща с животновъди. Министър председателят се е занимавал с тежкото положени във връзка с топлините и спасяването на животните, държавния секретар е взел отношение по субсидиите. И това е подкрепа нали.

Вероятно ще се изготви спасителен план за животновъдството по отношение икономиката и климата. Това трябва да бъде мотото на новото правителство. Не може с някакви 170 млн лева и те отчасти ще бъдат за животновъдите, да се направи нищо.

Те са само трохи, както се изрази една уважавана медия. На животновъдите им трябват филии. Гответе се господа.

Govedovad.com

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here