Електропровод – внимание животновъди

След като прочетете тази инструкция ще разберете защо хората имат животновъдство.

Швейцарската електрическа компания, която пренася тока по големите електропроводи има 12 000 метални стълба и 6700 км дължина. Кабелите в повечето случаи минават над пасища, ливади и обработваема земя. В тази връзка от компанията са направили специална инструкция за животновъдите да се пазят от токов удар.

Затова и хората имат животновъдство.

Нашите ел компании се чудят с какви хватки да матират фермерите и в момента май го направиха. Какво ги интересуват животните.

Станали сме свидетели на редица произшествия при работа под електропроводите – мълнии, изтичане на ток по стълба, при поливан с дългите тръби дори и с рибари с големи въдици.

Ето защо прочетете тези правила:

Ако инсталирате ограда за едър рогат добитък близо до електропровода, трябва да я заземите, докато тя не бъде въведена в експлоатация.
Никога не прикрепяйте ограда за добитък към захранващ стълб. Ударът на мълния или късо съединение в линията, може да причини поток от електричество и да бъде фатален за хората и животните.
Ако инсталирате ограда за едър рогат добитък близо до линия, трябва да я заземите, докато започне да функционира. Оградата може да се зареди поради магнитното поле на линията и да причини токов удар.

До електрическите стълбове трябва да има денонощно достъп

Не съхранявайте никакви материали под стълбове и кабели: стълбовете трябва да са достъпни денонощно – за да могат бързо да се отстранят неизправностите. Поставянето на тежки материали като балони за силози, чакъл или отпадъци върху основата на стълба, може да отслаби стабилността му. Ако запалими материали, като дърво се запалят, стълбовете могат да бъдат повредени или кабелите да паднат – съществува риск от токов удар.

Конструкциите върху или под стълбовете са забранени или изискват одобрение.

Конструкциите върху или под стълбовете са забранени или изискват одобрение. Не прикрепяйте конструкции като къщички за птици или колиби към стълбове. Те влияят върху достъпността и стабилността на стълба. .

Покриващият материал трябва да бъде обезопасен.

Ако покривате строителни материали, дървени или зеленчукови полета с мрежа или брезент в близост до линии или захранващи стълбове, трябва да ги фиксирате много добре. Ако те бъдат отнесени от вятъра и се хванат за кабела, съществува риск от смущения или токов удар.

Внимавайте, когато засаждате дървета близо до електропровода

Бъдете внимателни, когато засаждате дървета в близост до стълба.. Дървото, засадено на грешното място, може да стане източник на опасност с годините – клоните, които са близо до жиците, могат да причинят неизправност или пожар.

Използването на големи машини в близост до линията изискват специално внимание

Използването на големи машини в близост до кабели изисква специални грижи: Ако е възможно, избягвайте използването на големи селскостопански и строителни машини, като мобилни кранове или снегорини в близост до електропроводи. Уверете се, че разтегателните елементи, като повдигащи платформи или телескопични рамена, никога не се доближават до кабелите – съществува висок риск от токов удар

Пазете дистанцията от жиците и захранващите стълбове по време на гръмотевични бури: Ако сте изненадани от гръмотевична буря по време на ходене, джогинг или туризъм, трябва да спазвате дистанция от стълбове.. 

Винаги спазвайте безопасно разстояние, когато  пускате летателни машинки, като модерните напоследък дронове.

Парапланери, хвърчила, дронове: могат да се оплетят в кабелите и да причинят токов удар. Ремонтът отнема много време и е скъпо.

Източник: Swissgrid

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here