Анализ: Преработка мляко – юни 2021 г

0

Излезе справката за преработеното мляко през месец юни. Не е ясно обаче в тези количества мляко влизат ли сухите млека и внесените такива. Но нека приемем, че това е мляко само от наше производство.

Какво ни говорят цифрите.

Сбъдва се нашата прогноза от предния анализ, че следва срив по отношение на добитото мляко. Това се случи обаче малко по-рано от очакваното от нас. Още през юни най-благоприятния месец за производство на мляко. Зелена маса колкото искаш и с много добри качествени показатели, нормални климатични условия, трудовият ресурс още не беше зает активно с прибирането на настоящата реколта. Единствено концентрираните фуражи поскъпнаха, което вероятно е дало най-голямо отражение за намаляване добитото мляко.

През юни е преработено всичко 70396 т мляко от крави, биволи, овце и кози. Това е с 4577 т по-малко от преработеното мляко през месец май.

Намалението се дължи най-вече на кравето мляко, което е в по-малко с 4308 т При овчето мляко имаме намаление само с 269 т, което се дължи най-вече от намалението заради стрижбата на овцете.

В сравнение с периода преди една година, имаме получено в повече 1744 т от всички млека, при кравето имаме плюс 591 т, а при овчето плюс 1153 т. Нямаше начин овчето мляко да не се увеличи.

Все пак 1.40-1.50 лв не е равно на 0.90-1.00 лв от минали години.

При производството на млечни продукти нямаме кой знае какви големи разлики в сравнение с май. Единствено изключение имаме при производството на краве сирене, където са произведени с 1206 т по-малко сирене.

Има малко увеличение на пакетираните и плодови млека, което е съвсем нормално за през този сезон.
Има пък малко намаление на маслото и заквасените млека.

Увеличено е производството на имитиращите сирена със 115 т, като тук има трайна тенденция за увеличаване на производството през последните месеци.

Нещо като изводи:

  • Производството на мляко ще продължи да намалява. От една страна, че ДПЖ влизат в сезон на заплождане, от друга при кравите, където кризата продължава да се задълбочава.
  • Обезпокоително е растежа на производството на сирена с имитиращи продукти. Произведените 1288 т през юни е трето постижение през последните 18 месеца
  • Имайки в предвид, последните прогнози на САРА за намаляването на млечните крави до 195 хил. бр означава също намаляване производството на млякото – както овче така и краве.
  • Не можем да компенсираме млякото на излезлите крави с по-висока продуктивност от останалите крави, защото нещо в селекцията не става. Не става въпрос за Развъдните асоциации, а за останалите 120 000 бр, които не се контролират.
  • Налага се веднага концепция за развитие на млечния сектор занапред при новите условия – намален брой животни, ниска продуктивност, скъпи фуражи, климатични проблеми, коронавирусът. В противен случай ще продължи намалението на животните, което ще повлече след себе си мандри, фуражни предприятия, генетични центрове и загубата на много работни место
  • Радвайте се, че изкупните цени на млякото в Европа са все още ниски и можем да зареждаме рафтовете с евтини или нормални цени продукти. Същото важи и за млякото което се внася от мандрите.
  • Въпросът млекопроизводство и преработка трябва веднага да стане политически и да се вземат решения на политическо ниво.
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

GOVEDOVAD

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here